A-
A+

Experter till Sverige: Ta inte segern för given

Loreen är storfavorit, men experterna ifrågasätter om det går att lita på det låga oddsen hor spelbolagen.
Loreen är storfavorit, men experterna ifrågasätter om det går att lita på det låga oddsen hor spelbolagen.
Eurovision Song ContestLiverpool, TT:s utsända

Kommer Loreen motsvara förväntningarna och vinna Eurovision igen? Det tror experterna – som dock varnar för uppblåsta odds hos spelbolagen.

Det är möjligt att man just i år överskattar Sveriges chanser, säger Line Haus, som bevakar tävlingen för norska TV2.

Annons

Finländaren Käärijä pekas ut som det största hotet mot en svensk seger i Eurovision Song Contest.
Finländaren Käärijä pekas ut som det största hotet mot en svensk seger i Eurovision Song Contest.

Line Haus har bevakat flera Eurovision Song Contest de senaste åren. Hon ser en tydlig tendens bland fansen i Liverpool – och den talar inte till Loreens fördel inför lördagens final. I stället pratar flera om den finländska artisten Käärijä.

Att Loreen är favorit i tävlingen står klart, men är hon en SÅ stor favorit? Jag har intervjuat massor av fans och nästan alla säger att de tycker att Käärijä har den bästa låten. Så det kanske tyder på att hon kommer få juryrösterna och Käärijä publikrösterna. Det kan göra sändningen väldigt spännande.

Gillar "trashig" musik

Michel Imhof har bevakat Eurovision för schweiziska tidningen Blick i flera år. Han tror att tittarnas kvalitetskrav kommer att fälla avgörandet på lördag.

Här på plats i Liverpool blir det finska bidraget mycket mer hyllat, men det kan bero på att britterna gillar den typen av "trashig" musik. I slutändan tror jag ändå att tv-tittarna och framför allt juryn vill belöna kvalitet. Att döma av de reaktioner jag har tagit del av så ser tittarna Loreens nummer som episkt, medan man tycker att Käärijäs är skojigt.

Brittiska The Guardian har låtit analysera alla bidrag som nått topp tre i Eurovision Song Contest sedan tävlingen startade 1956. Slutsatsen blir att kvinnliga soloartister med poplåtar har störst chans att kvalificera sig i topp och därför kommer svenska Loreen att vinna på lördag.

Tidningen utnämner Loreens segerlåt "Euphoria" från 2012 till den låt som uppfyller flest viktiga kriterier: "engelsk låttext, genren pop, livfullt tempo, kvinnlig soloartist, både dur- och mollackord och ett budskap som både innefattar kärlek och övernaturliga inslag" och påpekar att årets Loreenlåt "Tattoo" också prickar in full pott.

Line Haus säger att oddsen sällan har varit så här tydliga så tätt inpå en final. Men att det egentligen inte går att sia om hur utfallet blir när det väl gäller i rutan.

Enligt oddsen har Loreen runt 50 procents chans att vinna och det är oerhört hög siffra. Det sker nästan aldrig att det är så låga odds för en vinst och det är ett tecken på att hon är en storfavorit. Det blir antingen hon eller Käärijä som tar hem segern.

Loreen överskattad

Line Haus konstaterar att även i Norge tror man på en vinst för Loreen – men med vissa förbehåll.

Jag har pratat med många norska experter som säger att de där bettinglistorna kanske har fel i år. Det är många som har lite för låga odds och man tror att Ukraina egentligen ligger rankat för högt. Det är också möjligt att man överskattar Sveriges chanser.

TT: Tror du att hon har fördel av att hon redan har vunnit Eurovision en gång?

Nej, det är nog inte en så stor fördel som många tror. En stor del av tittarna ser programmet som trevlig lördagsunderhållning och har inte koll på vem hon är. Hon är en stor stjärna i fan-sammanhang men vanliga tittare är inte lika intresserade av fenomenet Eurovision, säger Line Haus.

Michel Imhof tror däremot inte att den tidigare segern ligger Loreen i fatet. Och inte heller eventuella jämförelser med "Euphoria".

Man kommer naturligtvis att jämföra låtarna, men jag tror ändå att hennes framträdande kan stå för sig själv. Loreen har tagit "Euphoria" vidare men samtidigt förblivit sin stil trogen. Borde hon ha satsat på rock eller hiphop i stället, för att "förnya" sig? Det hade bara blivit konstigt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.