A-
A+

Expertpanel rekommenderar vaccin för unga barn

En expertpanel i USA har rekommenderat att barn mellan fem och elva år ska få ta Pfizer-Biontechs vaccin. Arkivbild.
En expertpanel i USA har rekommenderat att barn mellan fem och elva år ska få ta Pfizer-Biontechs vaccin. Arkivbild.
USATT-AP

En tung expertpanel i USA har rekommenderat att barn mellan fem och elva år ska få ta barnanpassade doser av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19.

Annons

Annons

Expertpanelen samlades under tisdagen på inbjudan av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Den röstade enhälligt – utöver en expert som avstod från att rösta – för att fördelarna med att ge vaccinet till den åldersgruppen överväger alla potentiella risker.

FDA är inte bundet att följa expertpanelens rekommendation i sitt beslut.

Om vaccinet får tummen upp av FDA och smittskyddsmyndigheten CDC, som ska fatta beslut i frågan nästa vecka, talar mycket för att USA börjar vaccinera yngre barn redan i november.

Förra veckan kom en ny studie från läkemedelsjätten som visade att två doser av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ger en skyddseffekt på 90,7 procent mot sjukdomssymtom för barn mellan fem och elva år. De omkring 2 250 barn som deltog i studien fick en tredjedel så stor dos som personer över tolv år får.

Inga allvarliga biverkningar eller sjukdomsfall rapporterades, men studien ska inte ha varit stor nog för att kunna upptäcka väldigt ovanliga biverkningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.