Exporten på väg tillbaka

Små och medelstora företag kan exportera och få insatsvaror igen, och i Göteborgs hamn rullar verksamheten på efter den brutala nedgången i våras. Arkivbild.
Små och medelstora företag kan exportera och få insatsvaror igen, och i Göteborgs hamn rullar verksamheten på efter den brutala nedgången i våras. Arkivbild.
EkonomiTT

Exporten rullar på oväntat bra igen, men utsikterna framåt för små och medelstora exportföretag har påverkats av pandemin. Nu är hoppet vaccinet, enligt Exportkreditnämnden.

Annons

Annons

Annons

Annons

Exportkreditnämnden har låtit Demoskop undersöka hur de små och medelstora exportföretagen ser på läget under det extraordinära pandeminåret.

Vi har frågat dem tre gånger, i juni, i september och nu i november, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef och ansvarig för små och medelstora företag på Exportkreditnämnden.

Innan pandemin bröt ut i mars var läget helt normalt, förklarar han. Exportföretagen såg rätt ljust på framtiden.

Men så kom viruset i mars.

De stora exportbolagen var snabba att söka skydd och skaffa sig likviditetsplaner. Vi såg en ökad efterfrågan från dem redan i början av mars. Men små och medelstora bolag låg lite efter, säger Carl-Johan Karlsson.

Strypta flöden

Många av dem kom in med sina ansökningar om stöd först i maj. Då upplevde de stora problem med att få iväg sina varor till utlandet och att få in råvaror för sin produktion. Pandemin hade strypt flödena.

I juni frågade Exportkreditnämnden företagen om läget för första gången. Vart tredje företag svarade då att exporten helt hade upphört, berättar Carl-Johan Karlsson, och nära hälften trodde att den skulle minska eller upphöra helt under första kvartalet nästa år.

När samma fråga ställdes i september hade läget förbättrats lite, enligt de små och medelstora exportföretagen. Nu i november såg det ännu bättre ut, berättar Carl-Johan Karlsson.

Vi ser att hjulen snurrar. Exportföretagen tillverkar, skeppar ut och får betalt.

Annons

Annons

Lättare med finansiering

Det har också blivit lättare för de mindre företagen att få finansiering via bankerna, förklarar han.

Så var det inte i våras. Banksystemet står starkt nu.

Kraften i den andra vågen av pandemin kom som en chock för många, men det verkar inte ha påverkat exportföretagen så jättemycket ännu. Vaccinet är på väg, och det ingjuter hopp, tror Carl-Johan Karlsson.

Ändå är de mindre exportföretagen lite mindre optimistiska nu jämfört med i juni.

Framtidstron är rubbad. Men jag är djupt imponerad och stolt över småföretagen. De har klarat det här, de har svultit sig ur krisen. De har skurit kostnader och ställt om, men konkurserna är färre än förra året, säger Carl-Johan Karlsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons