Elfvings Matblogg
Hurra för danska hundraårskorven!
Ulf Elfving
Centralafrikanska republikens regering anklagar expresident François Bozizé för ett kuppförsök.
De tre ledande rebellgrupperna i landet har meddelat att de går samman mot den nuvarande presidenten inför det stundande valet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Enligt ett uttalande från landets regering befinner sig Bozizé runt 15 mil från Bangui och planerar att "marschera mot huvudstaden med sina män".
"Detta är ett uppenbart försök till statskupp som regeringen fördömer under denna valperiod", lyder uttalandet.
I december meddelade landets högsta domstol att Bozizé, som är internationellt efterlyst för mord, tortyr och godtyckliga gripanden, inte får ställa upp i presidentvalet i december. Bland annat hänvisade domstolen till de FN-sanktioner som riktas mot Bozizé.
Fredsbevarande FN-styrkor har satts in för att säkerställa att beväpnade grupper inte kommer att hindra valet i Centralafrikanska republiken den 27 december. Tre stora rebellgrupper – som på lördagen uppgav att de nu går samman i en koalition – anklagar president Faustin-Archange Touadéra för att genom valfusk försöka bli omvald en andra mandatperiod.
Enligt hjälporganisationer och FN-källor hotas huvudstaden Bangui av blockad, sedan de beväpnade grupperna tagit huvudvägar som leder till staden i besittning.
FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar alla aktörer i konflikten att sansa sig och att arbeta för att valet blir fredligt och tillförlitligt.
"Han fördömer det eskalerande våldet och uppmanar alla aktörer att snarast upphöra med fientliga handlingar", säger Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.
"Invånarna i Centralafrikanska republiken har alltför länge plågats av våld och instabilitet", fortsätter uttalandet.
Annons
Annons
Landet har sedan Bozizé avsattes 2013 plågats av strider mellan muslimska och kristna väpnade rörelser.
Touadéra, som var premiärminister under Bozizés styre, valdes till president 2016. Han nådde en överenskommelse med en rad väpnade grupper i landet i fjol, men har inte lyckats nå varaktig fred.
Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder. Tusentals människor har dödats och över en miljon har tvingats på flykt till följd av konflikter mellan de olika miliser som kontrollerar omkring två tredjedelar av landets yta.
Annons