A-
A+

Expresident Saakasjvili gripen i Georgien

Georgiens expresident Mikhail Saakasjvili förs handfängslad mellan två poliser in i ett fängelse i staden Rustavi, söder om den georgiska huvudstaden Tbilsi. Fotot har distribuerats av det georgiska inrikesdepartementet.
Georgiens expresident Mikhail Saakasjvili förs handfängslad mellan två poliser in i ett fängelse i staden Rustavi, söder om den georgiska huvudstaden Tbilsi. Fotot har distribuerats av det georgiska inrikesdepartementet.
GeorgienTT-AFP-Reuters

Georgiens tidigare president Mikhail Saakasjvili återvände till sitt hemland efter åtta års självvald exil. Kort därpå greps han.

Annons

Annons

Georgiens tredje president Mikhail Saakasjvili har gripits och förts i fängsligt förvar, meddelade landets premiärminister Irakli Gharibasjvili på en presskonferens på fredagskvällen.

Landets inrikesdepartement visade sedan en video med en handfängslad – och leende – Saakasjvili.

Georgiska medier rapporterade därpå att Saakasjvili tagits till ett fängelse i staden Rustavi cirka tre mil söder om huvudstaden Tbilsi.

Dömd i sin frånvaro

Saakasjvili var Georgiens president fram till 2012, då han besegrades av partiet Georgisk dröm. Efter detta lämnade han landet för att undkomma åtal om maktmissbruk, en anklagelse som Saakasjvili och hans anhängare hävdar är politiskt motiverad.

År 2018 dömdes expresidenten i sin frånvaro till sex års fängelse.

På fredagsmorgonen lade Mikhail Saakasjvili ut en video på Facebook där han förklarade att han befann sig i sitt hemland.

-Jag har riskerat mitt liv och min frihet genom att komma tillbaka, sade expresidenten i videon.

Han uppmanade samtidigt alla att rösta på hans parti Förenade nationella rörelsen (UNM) i de lokala val som äger rum i helgen.

Georgiens premiärminister Gharibasjvili har tidigare i veckan sagt att om Mikhail Saakasjvili sätter sin fot på georgisk mark kommer han omedelbart att frihetsberövas.

Annons

Annons

Ukraina protesterar

Under sin exil har Mikhail Saakasjvili till stor del befunnit sig i Ukraina, där han bland annat haft en topposition i ett rådgivande reformorgan.

Saakasjvili är också ukrainsk medborgare och reaktionen från Kiev kom snabbt efter beskedet om gripandet. Ukraina kallade till sig den georgiske ambassadören i Kiev för att få en förklaring om varför Saakasjvili hålls fängslad.

En talesperson för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckte också "oro" över gripandet och över "tonen" i uttalandena från Georgien.

Micheil Saakasjvili är 53 år och född i Tbilisi i Georgien och var landets västvänlige president mellan 2004 och 2013.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.