Extra hög risk för inbrott under hösten

Som komplement till Grannsamverkan kan man ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
Som komplement till Grannsamverkan kan man ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
InrikesTT

När höstmörkret lägger sig ökar inbrotten i svenska bostäder, enligt Stöldskyddsföreningen SSF. Under höstlovet är risken särskilt stor. Men det finns enkla sätt att skydda sig.

Annons

Annons

Den här veckan är det höstlov i hela landet vilket kan innebära att många kanske passar på att lämna hemmet några dagar. Det är anledning till att vara lite extra på sina vakt för både sin egen del och för resten av grannskapet, enligt Per Klingvall, rådgivningschef på SSF.

— Det kanske inte är lika många som reser det här höstlovet som under vanliga år när vi inte har haft en pandemi, säger han till TT.

Grannsamverkan

Men om du själv eller grannen åker bort är det viktigt att ha en Grannsamverkan mot brott, det vill säga en metod där grannskapet utbildas av och samarbetar med den lokala polisen för att minska bland annat bostadsinbrott.

Som komplement till Grannsamverkan kan man även ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Klingvall.

För den egna bostaden är det även smart att se till att det ser ut som att man är hemma.

Annons

Annons

Ha kvar vardagsstöket

— Bor du i villa eller på bottenplan ska de vara samma oreda på uppfarten eller på diskbänken som det är i vardagsstöket. Gör det inte finare än vanligt bara för att ni åker iväg, säger Klingvall.

Det är också bra att ha en belysning som tänds med hjälp av en timer.

— Det är en enkel åtgärd som gör att huset eller lägenheten ser bebodd ut. Lägg inte heller ut på sociala medier att du är bortrest, det kan göras när ni väl är hemma igen, Per Klingvall.

Antal anmälda inbrott 2019 i villor samt lägenheter, enligt Brottsförebyggande rådet som SSF tagit del av. (TT)
Januari 1392
Februari 1179
Mars 1174
April 1059
Maj 932
Juni 1109
Juli 1157
Augusti 1169
September 1137
Oktober 1288
November 1574
December 1489
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons