A-
A+

Extra mycket samtidskonst på Liljevalchs

Galleriet Larsen Warner visar en samlingsutställning med verk av elva konstnärer, däribland Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir och Tova Berglund.
Galleriet Larsen Warner visar en samlingsutställning med verk av elva konstnärer, däribland Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir och Tova Berglund.
KonstTT

Efter 2,5 års pandemipaus återvänder gallerimässan Market Art Fair – nu i Liljevalchs båda konsthallar i Stockholm. Här visas det senaste inom framför allt nordisk konst med många av konstnärerna på plats.

Annons

Annons

Cecilia Hillström Gallery visar verk av konstnären Johan Bergström Hyldahl.
Cecilia Hillström Gallery visar verk av konstnären Johan Bergström Hyldahl.

De större lokalerna gör det inte bara möjligt för fler gallerier att visa mer konst. Market Art Fair har också satsat på ett utökat program med bland annat en särskild sektion för konstnärsfilmer av bland andra Julia Peirone och Tova Mozard.

Vi har även en sektion för skulpturer och för verk som går utanför det som gallerierna visar, och vi har också ett samtalsprogram. I år har vi satsat extra mycket på det eftersom det inträffat så många stora omvärldshändelser som även berör konsten, säger mässchefen Sara Berner Bengtsson.

Konst och klimat

Konstnärerna Salad Hilowle och Hanni Kamaly ska tillsammans med chefen för Statens Konstråd, Patrick Amsellem diskutera "dekoloniseringen av offentliga monument". Moderna Museets chef Gitte Ørskou berättar om stödinköpen av svensk konst under coronakrisen och duon Bigert & Bergström om hur de ser på samtidskonstens roll i klimatkrisen.

Jag upplever att det finns ett stor intresse för kulturdebatt just nu och det vill vi spegla i vårt program, säger Sara Berner Bengtsson.

Annons

Annons

100 konstnärer

Gallerierna – och konsten – på Market Art Fair utses av en internationell jury under ledning av den tidigare chefen på Moderna Museet, Tate Modern med flera: Lars Nittve. Nya bland årets utvalda är norska Golsa och galleriet Obra från Malmö. Bland de över 100 medverkande konstnärerna finns Nike Åkerberg, Miriam Bäckström och Hanna Hansdotter.

Det här är den bästa platsen för att få en bild av nordisk samtidskonst, det ligger i galleriernas intresse att visa upp det som händer just nu. Många av verken blir klara dagarna före mässan, säger Sara Berner Bengtsson.

Market Art Fair pågår 17–19 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.