A-
A+

Extrabudget med Ukrainavapen till riksdagen

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
EkonomiTT

Regeringen går nu vidare med det senaste stora vapenpaketet till riksdagen för att få ett snabbt klartecken därifrån.

Annons

Annons

Paketet, som presenterades på en pressträff i förra veckan, är värt över 4 miljarder och innehåller bland annat 50 stridsfordon av typen CV 90, granatgevär, pansarvärnsrobotar och ammunition.

Riksdagen får förslagen i en extra ändringsbudget som ska snabbehandlas. Förslagen om att även bidra med artillerisystemet Archer kommer att tas upp i ytterligare en ändringsbudget, oklart när.

Brett stöd

Vi räknar med att det här ska gå bra genom riksdagen, det finns ett brett stöd för det, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) om den nu aktuella ändringsbudgeten.

Hon säger det på en pressträff med stödpartiet Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i regeringskansliet.

Den extra budgeten innehåller även finansiering för det första Ukrainapaketet som den nuvarande regeringen lade fram. Totalt handlar det om 1,7 miljarder som går på årets budget samt uppemot 6 miljarder i så kallade bemyndigande. De senare möjliggör beställningar för leverans längre fram.

Annons

Annons

Anstånd för företag

Regeringen hänger också på förslagen om att företag ska kunna få anstånd med skatten lite längre tid och för nya perioder jämfört med tidigare. Det är ett sätt att mildra ekonomiska problem i väntan på det elstöd som regeringen har lovat företagen i södra och mellersta Sverige, men där det ännu är oklart när pengar kan betalas ut.

Sjöstedt och Svantesson meddelar också att det stöd till hushåll med gasuppvärmning som regeringen tidigare lovat beräknas ta 150 miljoner ur statskassan. De flaskhalsavgifter som elkunderna får sitt stöd från, och som inte tas ur statsbudgeten, kan inte användas till gaskunder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.