A-
A+

"Extrem oro" över säkerhet vid kärnkraftverk

Vy över kärnkraftverket Zaporizjzja vid floden Dnepr i sydöstra Ukraina. Arkivbild.
Vy över kärnkraftverket Zaporizjzja vid floden Dnepr i sydöstra Ukraina. Arkivbild.
UkrainaTT-AP-AFP

Ryssland har beordrat evakueringar av civila i ryskkontrollerade frontområden i södra Ukraina, däribland runt kärnkraftverket Zaporizjzja.

Från FN uttrycks "extrem oro" över situationen.

Annons

Olika scenarier för den ukrainska offensiven.
Olika scenarier för den ukrainska offensiven.

I det delvis ockuperade länet Zaporizjzja har den rysktillsatte guvernören, med hänvisning till intensifierade ukrainska attacker, beordrat att civila i 18 områden ska evakueras.

Berörs gör bland annat staden Enerhodar som ligger intill kärnkraftverket Zaporizjzja i länets nordvästra del.

Ukrainska myndigheter uppger i sin tur att en 72-årig kvinna dödats och tre andra skadats av rysk beskjutning mot staden Nikopol på söndagen. Staden, som hålls av Ukraina, är belägen tvärs över floden Dnepr från kärnkraftverket.

Oförutsägbart och farligt

Den av Ukraina aviserade våroffensiven rycker allt närmare, och Zaporizjzja ses av många bedömare som en trolig språngbräda.

Nu varnar Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, än en gång för säkerhetsläget vid kärnkraftverket med samma namn, som är Europas största.

Situationen i området runt Zaporizjzja blir allt mer oförutsägbar och potentiellt farlig, säger han och tillägger att han är "extremt oroad" över säkerheten på platsen.

"Vild panik"

IAEA:s personal på plats vid kärnkraftverket hör enligt Grossi regelbundet beskjutning. Utöver mullret från vapen oroas IAEA över situationen för verkets personal, varav majoriteten bor i Enerhodar.

Vi måste agera nu för att undvika hotet från en allvarlig kärnkraftsolycka och konsekvenserna en sådan skulle få för befolkningen och för miljön, säger han.

Ivan Fedorov, ukrainsk borgmästare i Melitopol längre söderut i Zaporizjzja, skriver i på Telegram att den ryska evakueringsordern har lett till "vild panik", bensinbrist och långa köer vid övergången till ryskockuperade Krim.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.