"Extremt liten" risk för skolbarn vid covid-19

Skolbarn löper en mycket liten risk att bli svårt sjuka av covid-19. Det visar en sammanställning av brittiska forskare.
Skolbarn löper en mycket liten risk att bli svårt sjuka av covid-19. Det visar en sammanställning av brittiska forskare.
CoronavirusetTT

Risken för ett i övrigt friskt barn att bli svårt sjukt eller till och med dö på grund av covid-19 är försvinnande liten. Det konstaterar brittiska forskare efter att ha gått igenom två tredjedelar av alla barn som lagts in på sjukhus i landet.

Annons

Annons

Covid-19 är ingen farlig sjukdom för barn. Risken för att ett barn behöver sjukhusvård till följd av sjukdomen är liten och risken att de kommer att behöva intensivvård är ännu mindre.

Det konstaterar forskare vid bland annat University of Liverpool i en ny studie som presenteras i British Medical Journal.

Forskarna har studerat 651 fall där barn lagts in på sjukhus på grund av covid-19 i Storbritannien fram till och med juli i år, vilket motsvarade två tredjedelar av alla fall.

Andra sjukdomar

Av dessa barn har endast en procent, eller sex stycken, dött – att jämföras med 27 procent för alla andra åldersgrupper. Samtliga barn som dog hade dock en sedan tidigare "betydande" hälsoproblematik med sjukdomar och/eller tillstånd som bedömdes vara så pass allvarliga att de antagligen hade ha förkortat deras liv.

Det har inte förekommit några dödsfall bland i övrigt friska skolbarn. Barnen löper ingen risk att gå tillbaka till skolan, säger artikelns huvudförfattare, Calum Semple, professor vid University of Liverpool, till BBC News.

De vanligaste symtomen för de barn som lades in på sjukhus var feber, hosta, illamående samt svårt att andas. Ont i magen, huvudvärk och halsont var vanligare bland lite äldre barn.

Av de 651 barn som lades in på sjukhus hade 42 procent underliggande sjukdomar, där sjukdomar/tillstånd som påverkar hjärnan och nervsystemet var de vanligaste (11 procent), cancer (8 procent) och astma (7 procent).

Spädbarn hade också en något ökad risk att behöva sjukhusvård, jämfört med äldre barn.

Annons

Annons

Liten risk

52 av barnen diagnostiserades med hyperinflammation, ett allvarligt tillstånd där kroppens immunförsvar överreagerar, troligtvis på grund av covid-infektionen. Inget av barnen i den brittiska kartläggningen dog dock på grund av detta. Dessa barn var oftare något äldre, runt tio år gamla, och de kom oftare från en etnisk minoritet, jämfört med andra barn.

Enligt Liz Whittaker vid Imperial College London, som inte var inblandad i den aktuella studien, bekräftar kartläggningen tidigare resultat.

Ett mycket litet antal barn har lagts in på intensivvården och rapporten visar på en mycket liten risk att dö. Framför allt jämfört med vuxna, men också i jämförelse med andra infektionssjukdomar, som influensa, vattkoppor, hjärnhinneinflammation, blodförgiftning till följd av grupp A-streptokocker, eller andra dödsorsaker bland barn, som trafikolyckor, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons