A-
A+

Få distrikt kvar att räkna – nytt mandat till M

Partiledarna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) under talen efter valkvällen. Arkivbild.
Partiledarna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) under talen efter valkvällen. Arkivbild.
PolitikTT

Högerblocket tar ett extra mandat under rösträkningen på onsdagskvällen. Socialdemokraterna tappar mandatet till Moderaterna.

Att det blir majoritet för Kristerssons sida står klart, det är så få röster kvar att räkna, säger matematikprofessorn Svante Linusson.

Annons

Annons

Ulf Kristerssons regeringsunderlag med M, KD, SD och L har 176 mandat mot de rödgrönas 173, med nästan alla distrikt räknade.

Vi vet historiskt att Socialdemokraterna brukar backa en del under räkningen av onsdagsröster. Och Moderaterna brukar gå bra, säger Linusson.
Redan på valnatten kunde man se att det fanns en stor sannolikhet att Moderaterna skulle ta ett mandat, antingen från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Det är fortfarande så pass tajt att vi får invänta de sista distrikten för att vara säkra på att Moderaterna behåller mandatet.

Jämfört med i söndags kväll har Socialdemokraterna backat från 30,5 till 30,3 procent. Även SD och KD har backat en tiondels procent på onsdagskvällen.

Trots att alla röster inte är räknade har statsminister Magdalena Andersson erkänt sig besegrad och meddelat sin avgång. M-ledaren Ulf Kristersson säger att han nu påbörjar arbetet med att bilda regering.

Sju distrikt kvar

209 930 onsdagsröster hade räknats vid klockan 21.20, med sju uppsamlingsdistrikt kvar att räkna.

Valmyndigheten har ingen siffra på hur många onsdagsrösterna är, men ett riktmärke är förra valets antal: 202 000. I årets val har förtidsröstandet ökat påtagligt, vilket talar för att även de sena förtidsrösterna är fler. Å andra sidan tyder mycket på att valdeltagandet totalt sett blir lägre i årets val.

I Stockholm var antalet onsdagsröster att räkna ungefär lika många som i valet 2018, enligt Eva Debels, kanslichef på valnämnden.

28 000 har vi, säger hon.

I rikets andra största stad, Göteborg, har man omkring 12 000 onsdagsröster att granska och räkna. Det är också ungefär samma antal som 2018 och det beräknas ta större delen av onsdagen för de 120 medarbetarna att räkna klart riksdagsrösterna, enligt valchefen Frida Nowotny.

Vi räknar med att bli klara med riksdagsrösterna i alla fall, men jag kan inte säga att vi kommer bli klara med kommun- och regionvalet i dag, säger hon.

Annons

Annons

Hänvisades till förtidsröstningslokaler

I Malmö är antalet onsdagsröster omkring 5 000 denna gång, enligt sektionschefen Daniel Olsson. Han har inga uppgifter om hur många det var 2018.

Uppsala har drygt 6 600 röster, vilket är betydligt mer än förra valets 4 000 onsdagsröster. Detta kan till stor del förklaras av att väljare hänvisades till förtidsröstningslokaler på valdagen, för att hålla nere köerna i de ordinarie vallokalerna, enligt valnämndens ordförande Johan Pelling.

I Umeå räknas drygt 2 000 röster, vilket kan jämföras med drygt 3 000 förra valet.

Många väljare här i Umeå förtidsröstade väldigt tidigt, säger Marie Sandström, nämndsekreterare i valnämnden.

Rättad: I en tidigare version angavs fel antal färdigräknade uppsamlingsdistrikt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.