A-
A+

Få fällda för våldtäkter på Roskildefestivalen

Campingområdet på Roskildefestivalen. Arkivbild.
Campingområdet på Roskildefestivalen. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Endast två av de totalt 59 anmälningar om våldtäkt eller försök till våldtäkt på Roskildefestivalen i Danmark åren 2010–2019 resulterade i fällande domar, visar en granskning gjord av Politiken.

Annons

Annons

Trine Baumbach, professor i straffrätt vid Köpenhamns universitet, anser att den låga uppklarningsprocenten visar att både festivalen och polisen har misslyckats.

Det är helt enkelt inte bra nog. Det visar att man inte har prioriterat det här som ett viktigt område, vilket är beklämmande, säger hon till tidningen.

Brian Bang-Rasmussen vid polisen i Mitt- och Västsjälland håller inte med om den bilden.

Han medger att siffrorna är otillfredsställande, men påpekar att utredningarna ofta är komplicerade, bland annat till följd av vissa av anmälarna har otydliga minnesbilder av händelserna.

Dessutom, påpekar Bang-Rasmussen, kan det vara svårt att hitta en misstänkt gärningsperson på festivalområdet.

I 50 av de 59 fallen var den misstänkte gärningspersonen okänd eller någon som brottsoffret träffat på festivalen. I 35 av fallen lyckades man inte identifiera någon misstänkt alls.

Från festivalens håll anser man sig ha goda rutiner för att arbeta med frågor av den här typen. Säkerhetschefen Morten Therkildsen säger till Politiken att man utbildar personalen och samarbetar med myndigheterna, vilket han menar visar på att man är seriös i sitt arbete mot sexuella övergrepp.

Roskildefestivalen anordnades första gången 1971. Både 2020 och 2021 ställdes evenemanget på grund av coronapandemin, men i år öppnar man upp på nytt mellan 25 juni och 3 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.