Få fyrverkerier på himlen i natt

Mindre färgexplosioner på himlen än vanligt. Arkivbild.
Mindre färgexplosioner på himlen än vanligt. Arkivbild.
NyårTT

Hoppas inte på för mycket när du ger dig ut och spanar efter fyrverkerierna vid tolvslaget – de flesta officiella firandena har ställts in. Men i en av landets större städer skjuter kommunen fyrverkerier trots allt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med hänvisning till att inte bidra till folksamlingar har många kommuner ställt in sina nyårsfiranden. Stockholm, Göteborg och Malmö hör till några av de kommuner som inte kommer att bidra till någon ljusshow på himlen i år. Malmö planerade att skjuta upp fyrverkeriet från Norra Hamnen, för att det skulle kunna upplevas på långt håll, men även de planerna har fått läggas på is.

Även i Örebro och Västerås ställs hela de kommunala nyårsfirandena in. Det blir alltså varken några fyrverkerier eller någon traditionsenlig eld- och lasershow i Västerås, rapporterar SVT Västmanland.

Populär promenad inställd

I Norrköping lockar normalt sett nyårstalet och den tillhörande nyårspromenaden 40 000 besökare, enligt SVT Öst. Men i år ställs allt in och Norrköpingsborna uppmanas att gå promenaden på egen hand. Inte heller i Linköping anordnar kommunen något firande.

Bara en av Sveriges tio största kommuner kommer att skjuta upp fyrverkerier trots pandemin. I Umeå anordnar kommunen ett firande med musik, tal och fyrverkerier. Allt utan publik och förinspelat, förutom fyrverkerierna som skjuts upp vid tolvslaget.

"Fyrverkerierna kommer att avfyras från en ny plats med fyrverkeripjäser som går högre upp mot skyn och därför kommer synas bättre på större avstånd. Man behöver alltså inte befinna sig nära uppskjutningsplatsen för att njuta av prakten", skriver kommunen på sin hemsida. Man hänvisar också till att kommunens fyrverkerier minskar användningen av hemma-uppskjutningar.

Annons

Annons

Bilder från förra året

Även Jönköpings kommun väljer att satsa på ett digitalt firande med tal och musik. Även fyrverkerier visas – men bilderna är från förra årets firande. I år skjuter kommunen inte upp några raketer med hänvisning till risken för folksamlingar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons