A-
A+

Få har koll på riskerna med alkohol

'Alkohol är en svår och ibland känslig fråga vilket kan försvåra att vi får ett mottagande av kunskap', säger Simon Holmesson, sakkunnig hos Cancerfonden. Arkivbild.
"Alkohol är en svår och ibland känslig fråga vilket kan försvåra att vi får ett mottagande av kunskap", säger Simon Holmesson, sakkunnig hos Cancerfonden. Arkivbild.
HälsaTT

Forskningen är tydlig, men ändå är det få svenskar som har koll på hur alkoholdrickandet påverkar den egna hälsan – och vilka konsekvenser det kan få.

Det finns inte någon säker konsumtionsnivå av alkohol, säger Simon Holmesson, sakkunnig på Cancerfonden.

Annons

Annons

Enligt en undersökning som Kantor Sifo gjort på uppdrag av Systembolaget har svenskar låg kunskap om hur alkoholkonsumtion kan påverka hälsan.

Undersökningen, en del av Systembolagets årliga alkoholrapport, har bland annat tittat på hur kunskapen om just alkohol ser ut hos allmänheten jämfört med vård- och omsorgspersonal. Hos allmänheten vet exempelvis endast en av fyra att alla alkoholhaltiga drycker är lika skadliga.

Inte överraskande

Få svarande anser samtidigt att de behöver mer kunskap kring alkohol och dess påverkan. 72 procent ur allmänheten anser sig ha tillräckliga god koll på alkoholdrickandets effekter.

I dag är forskningen tydlig. Alkohol kan kopplas till bland annat hjärt- kärlsjukdomar, fetma och övervikt, och psykisk ohälsa. Även mellan cancer och alkohol är kopplingen stark: levercancer, tarmcancer, bröstcancer är några exempel.

Det är ungefär närmare 1 300 cancerfall årligen som relaterade till alkoholkonsumtion, säger Simon Holmesson, sakkunnig inom cancerprevention hos Cancerfonden.

Att kunskapen är låg trots den fakta som lagts på bordet kring alkohol och hälsorisker är allvarligt, men inte på något sätt överraskande, enligt Cancerfonden.

Vi har sedan flera år tillbaka sett att kännedomen är låg när det gäller kopplingen mellan alkohol och cancer – trots att vi haft tydliga vetenskapliga belägg.

Annons

Annons

En känslig fråga

Cancerfonden ser särskilt allvarligt på att vårdpersonal inte alltid besitter kunskap om kopplingen mellan alkohol och cancer. 63 procent uppger i Systembolagets rapport att hög alkoholkonsumtion kan öka risken för vissa cancerformer. Här anser man att vården behöver bli bättre rustad och att fler patienter behöver få hjälp med sitt drickande i tid.

Cancerfonden skulle även gärna se att alkoholhaltiga drycker förses med varningstexter, likt dem som finns på cigarettpaket, för att ytterligare nå ut med information. Det behöver ske fler informationssatsningar, anser man.

För trots belägg, fakta och kunskap, så fortsätter alkohol leda till sjukdom och även död. Och att nå ut till allmänheten är inte helt enkelt.

Alkohol är en svår och ibland känslig fråga vilket kan försvåra att vi får ett mottagande av kunskap, säger Simon Holmesson.
De här kunskapssatsningarna som ska göras behöver göras särskilt utifrån vården och på ett sätt som ökar förståelsen utan att man skapar ett moraliserande över alkoholkonsumtionen som sådan, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!