A-
A+

Få poliser får utbildning i att preja fordon

Prejning under utryckning är en uppgift som poliser förväntas kunna utföra men som många varken har fått utbildning för eller övat på. Arkivbild.
Prejning under utryckning är en uppgift som poliser förväntas kunna utföra men som många varken har fått utbildning för eller övat på. Arkivbild.
SamhälleTT

Få poliser har fått utbildning i att preja flyende fordon, trots att det är ett högriskmoment för alla inblandade. Det skriver Polisens tillsynsenhet i en kritisk rapport, enligt Polistidningen.

Annons

Annons

För att få preja ett flyende fordon måste en polis ha genomgått Polismyndighetens nationella förarutbildning steg 3. Men den innehåller varken information om lämpliga metoder för prejning eller några praktiska övningar.

Enligt rapporten från Polisens tillsynsenhet bör chefer avsäga sig arbetsmiljöansvaret om personalen inte får nödvändig utbildning för uppgiften, skriver tidningen.

I avsaknad av utbildning uppgav några av de intervjuade poliserna att de använt sig av Youtube för att ta del av instruktionsfilmer. Rapporten visar också att det råder osäkerhet bland poliserna om när prejning kan anses vara motiverad, hur den ska gå till och i vilket skede under ett förföljande som det är lämpligt att preja.

Sedan 2018 finns en fortbildning efter steg 3 där prejning ingår som ett praktiskt moment, men enligt Polisens HR-avdelning har endast 390 poliser deltagit i den fortbildningen under åren 2019–2021, vilket tillsynsenheten beskriver som ”en bråkdel av utryckningsförarna”, skriver Polistidningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.