A-
A+

Få våldtäktsmän begår samma brott igen

Två procent av tidigare sexualbrottsdömda återkommer för att avtjäna ett nytt straff för sexualbrott.
Två procent av tidigare sexualbrottsdömda återkommer för att avtjäna ett nytt straff för sexualbrott.
BrottTT

Serievåldtäktsmän och andra sexualbrottslingar väcker, fullt naturligt, avsky och fördömande – men det kan också bli ett hinder när man ska försöka få dem att sluta begå brott.

För det går att behandla den här typen av gärningsmän, enligt en expert.

Annons

Annons

Han våldtog och begick sexuella övergrepp på 19 kvinnor, vissa medan de till synes sov eller var medvetslösa. En del av fallen filmade han för "sin privata njutning" som han enligt åklagaren själv ska ha uttryckt det under rättegången.

Under torsdagen dömdes den 34-årige man som kommit att kallas "Nytorgsmannen", då flera av brotten begicks i hans lägenhet vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. Straffet blir fem års fängelse för bland annat sju våldtäkter och åtta sexuella övergrepp. Ursprungligen hade han åtalats för 24 våldtäkter, men har nu friats för flera av dem.

Många ställer sig säkert frågan hur vanligt det här är, och om det egentligen går att få stopp på serievåldtäktsmän eller andra typer av sexualbrottslingar?

Få återkommer

Johanna Lätth är forensisk specialistpsykolog och författare till boken Sexualbrottets psykologi. Hon är också Kriminalvårdens expert i den här typen av frågor och programansvarig för myndighetens sexualbrottsprogram. Hon säger att många har en bild av att den här gruppen gärningsmän ofta återfaller i brott, men när Kriminalvården följer upp de första tre åren i frihet så är det endast två procent av tidigare sexualbrottsdömda som återkommer för att avtjäna ett nytt straff för sexualbrott.

Så det stämmer inte att den här gruppen sexualbrottsdömda i stort skulle vara väldigt benägna att återfalla i brott. Sedan ska man ha med sig att det finns stora mörkertal i den här typen av brott och det är så klart väldigt olika på individnivå hur det ser ut, säger Johanna Lätth.

Annons

Annons

Impulsivitet påverkar

Faktorerna som påverkar risken för att begå den här typen av brott eller återfalla, kan delas in i olika grupper. En av dem är statiska faktorer som inte går att påverka, som tidigare domar och ålder. Den andra gruppen kallas dynamiska faktorer och rör sådant som faktiskt går att förändra.

Det kan handla om att man har attityder som stödjer brottslighet, eller sexualbrott specifikt. Att man har problem med att reglera sina känslor, man kan vara impulsiv och sakna kontroll på sitt beteende, säger Johanna Lätth.

Det kan också vara faktorer kopplade till sexualiteten. Det kan vara hypersexualitet, som är svår att kontrollera. Det handlar också om riktningen på sexualiteten, vad man är intresserad av.

Sedan handlar det om hur de här riskfaktorerna samverkar. Det kan finnas någon som har en riskfaktor men andra skyddande faktorer, som aldrig begår ett sexualbrott under hela sitt liv. Så det går inte att säga att om man har en av de här faktorerna så kommer man att begå ett sexualbrott, utan det beror på mängden och kombinationen, säger Johanna Lätth.

Kartlägger personen

Skyddsfaktorer kan man bland annat se som motsatserna till riskfaktorer säger Johanna Lätth – som att den som har svårt att reglera känslor får hjälp med att bygga upp den förmågan.

Inom Kriminalvården kartläggs personens risk att begå brott och vilka riskfaktorer som finns, därefter arbetar man utifrån detta, vanligtvis med psykologisk behandling. Det finns också de som kan behöva medicinsk behandling för att sänka lusten. Johanna Lätth pekar också på vikten av att försöka få till en stabil livssituation kring personen.

Jag har upplevt att många sexualbrott har skett när det är mer instabilt, när det är mer belastning på en person och livet fungerar sämre. Då kan de här riskfaktorerna ha större risk att resultera i ett brott, än om saker runt omkring fungerar. Så man kan jobba med att bygga upp ett nätverk kring en person, att ha en välfungerande vardag, säger hon.

Skam "inte konstigt"

Samtidigt kan just frågan om att bygga upp ett nätverk runt personen vara en utmaning. Omvärldens reaktioner på den här typen av brott starka och det många gärningsmän som skäms och/eller förnekar det de gjort.

Sexualbrott ska vara oacceptabla så det är inte konstigt att det väcker mycket känslor i samhället och det är inte konstigt att de som begår dem skäms. Men det innebär en del svårigheter när man vi ska försöka ta oss an de här problemen, säger Johanna Lätth.

Men många tycker exempelvis det är svårt att söka hjälp, med tanke på det tabu som finns. Men Johanna Lätth trycker på (de potentiella) gärningspersonernas egna ansvar i detta.

Är man rädd att begå ett brott är det absolut mest ansvarstagande och kloka man kan göra att söka hjälp. Det är ofta det bästa man kan göra både för sig själv och för andra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.