A-
A+

Facebook slopar ansiktsigenkänning – raderar data

Facebooks system för ansiktsigenkänning är snart ett minne blott. Arkivbild.
Facebooks system för ansiktsigenkänning är snart ett minne blott. Arkivbild.
TeknikTT

Facebook stänger av sitt system för ansiktsigenkänning. Biometriska data för över en miljard användare kommer att raderas, uppger moderbolaget Meta.

Annons

Annons

Beslutet innebär att Facebook kommer att ta bort över en miljard användares individuella ansiktsigenkänningsmallar som använts för att identifiera dem i bilder och videor.

"Vi måste väga de positiva användningsområdena för ansiktsigenkänning mot en växande samhällelig oro, särskilt då tillsynsmyndigheter ännu inte har tillhandahållit tydliga regler", skriver Jerome Pesenti, ansvarig för artificiell intelligens för Facebooks nya moderbolag Meta, i ett blogginlägg.

Facebook har tidigare stämts i den amerikanska delstaten Illinois för att ha samlat in biometrisk data för ansiktsigenkänning, vilket strider mot delstatens lagar. I våras nådde bolaget en överenskommelse om ett skadestånd på motsvarande 5,5 miljarder kronor med företrädare för 1,6 miljoner användare i delstaten.

Funktionen kommer att stängas av de kommande veckorna. Mer än en tredjedel av Facebooks dagliga aktiva användare har valt att få sina ansikten igenkända av plattformen, enligt Pesenti.

"Framöver ser vi fortfarande teknik för ansiktsigenkänning som ett kraftfullt verktyg, till exempel för människor som behöver verifiera sin identitet eller för att förhindra bedrägeri och identitetsstöld", skriver han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.