Facebook varnar för rysk påverkanskampanj

Facebook varnar för ryska påverkanskampanjer inför höstens val. Arkivbild.
Facebook varnar för ryska påverkanskampanjer inför höstens val. Arkivbild.
USATT-Reuters

Facebook har stängt ner flera konton som påstås vara kopplade till en rysk påverkanskampanj. Bolaget varnar nu för allt mer sofistikerade metoder för att påverka amerikanska väljare inför höstens val.

Annons

Annons

Facebook har efter tips från FBI stängt av flera konton tillhörande en medieorganisation som gått under namnet Peace Data. Enligt Facebook har företagets utredning hittat kopplingar till ryska Internet Research Agency, som amerikanska myndigheter påstår låg bakom ryska försök att påverka presidentvalet 2016.

Inget stort genomslag

Inget tyder på att organisationen haft något större genomslag. Bara 14 000 personer följde ett eller flera av de avstängda kontona.

Det är viktigt att vi känner till det här. Jag vill att människor ska veta att ryska aktörer fortfarande försöker och att deras taktiker utvecklas, men jag vill inte att folk ska tro att det här var en stor, framgångsrik kampanj, säger Nathaniel Gleicher, Facebooks cybersäkerhetschef.

Analysföretaget Graphika som undersökt Peace Data säger att organisationen riktat in sig på amerikanska vänsterväljare inför valet i höst. Bara omkring fem procent av Peace Datas engelskspråkiga artiklar rörde amerikansk politik direkt, men Graphika påstår att "den delen av operationen tyder på ett försök att bygga en vänsterpublik och styra bort den från Joe Bidens kampanj".

Annons

Annons

Anlitade riktiga journalister

Graphikas undersökning visar att de "fast anställda" som listas på nätet inte är riktiga personer. Däremot verkar organisationen ha anlitat riktiga frilansjournalister, många i Storbritannien och USA, som skribenter. Det finns inga tecken på att de ska ha känt till vem som låg bakom sajten.

Ben Nimmo, utredningschef på Graphika, säger att utnyttjandet av verkliga människor gör det lättare att dölja politiska påverkanskampanjer.

Det vi har sett på sistone har varit mycket mindre och hållit lägre profil. Det ser ut som att de försöker att gömma sig mer och mer, säger Ben Nimmo.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons