Fack vill ha större kompensation för pandemin

Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, lovar att fast anställda ska få två dagars extraledighet.
Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, lovar att fast anställda ska få två dagars extraledighet.
CoronavirusetTT

Samtliga fast anställda vid Karolinska universitetssjukhuset kommer att få två dagars extra betald ledighet under 2021.

Visst, det är en fin gest. Men den hjälper inte i det akuta läget, säger Mira Nyberg, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Stockholm.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Personalen har gjort fantastiska insatser för våra patienter men också för varandra som arbetskamrater. När pandemin är tillbakapressad så vill jag att de ska få lite extra ledigt, det är de och deras närstående värda", säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet kom som en nyhet för Mira Nyberg, som arbetar som sjuksköterska vid Karolinska universitetssjukhuset och är ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Stockholm.

En överraskning

Det var en överraskning som kom i mejlen. Vi visste inget om det. Det är fint, men frågan är när våra medlemmar ska få ut sina semestrar? Arbetsgivaren drog ju in semestrarna under jul och nyår när patientantalet gick upp och pressen ökade, säger hon.

I pressmeddelande skriver ledningen att Karolinska universitetssjukhuset att varit hårt belastat under såväl våren som hösten och att totalt cirka 6 750 patienter vårdats på Karolinska universitetssjukhuset för covid-19 under 2020. Trots påfrestningarna från pandemin har sjukhuset lyckats hålla nere eller till och med minska väntetiderna till vård inom bland annat cancer och barnverksamheten.

"Karolinska har haft som mål att klara vården och samtidigt ge personalen så rimliga villkor som möjligt. Medarbetarna har slitit hårt och vi har ibland tvingats att välja det minst dåliga alternativet för att klara bemanningen. När vi är igenom detta så är det viktigt att personalen får möjlighet att landa och komma vidare och då är de två dagarna bara en av delarna", säger Björn Zoëga.

Annons

Annons

Behöver återhämtning

Mira Nyberg säger att medlemmarna är slutkörda.

Våra medlemmar behöver vila och återhämtning nu. De är trötta. Pandemin har hållit på så länge.

Hon anser att det första steget för arbetsgivaren att visa att de bryr sig om personalen är att låta personalen slippa övertidsarbete. Nästa steg är att ge de anställda extra ledighet.

Det skulle behöva långt fler dagars ledighet för att orka jobba vidare, säger Mira Nyberg.

På Danderyds sjukhus har de anställda inte erbjudits några extra ledighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons