A-
A+

Facket: Bemanning i äldrevården måste ses över

Det finns ingen statistik om personaltäthet som kan hjälpa en att välja ett bra bemannat äldreboende. Arkivbild.
Det finns ingen statistik om personaltäthet som kan hjälpa en att välja ett bra bemannat äldreboende. Arkivbild.
VårdTT

Bemanningen i äldreomsorgen är så otillräcklig att det utgör en risk för de äldre, uppger 35 procent av personalen i en undersökning från fackförbundet Kommunal. Samtidigt saknas riktlinjer för bemanning i den kommande äldreomsorgslagstiftningen.

Annons

Annons

I Kommunals rapport om bemanningen inom äldreomsorgen svarar endast 20 procent av de tillfrågade undersköterskorna och vårdbiträdena att bemanningen på deras arbetsplats är tillräcklig.

35 procent uppger att bemanningen på deras arbetsplats är så otillräcklig att den utgör en risk för de äldre.

Det är alarmerande siffror. Och 45 procent, alltså inte ens hälften, säger att det dagligen finns förutsättningar att ge de äldre en bra omsorg. Det är inte okej, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Tandlös lagstiftning

Även i coronakommissionens första delrapport, som kom i december förra året, pekades den slimmade bemanningen i äldreomsorgen ut som en orsak till de stora bristerna inom äldrevården under pandemin.

Coronapandemin har riktat strålkastarljuset på det som vi på Kommunal redan har vetat om och det som medlemmarna känner in på bara skinnet varje dag på sina jobb. Nu vet svenska folket, politikerna och arbetsgivarna om de här bristerna, nu är det baske mig dags att göra något åt det, säger Tobias Baudin.

Bemanningsfrågan handlar inte bara om mer personal utan även om att personalen ska ha rätt utbildning och kompetens för sina arbetsuppgifter, säger Baudin.

Kommunal vill se nationella riktlinjer för personaltätheten och vilken utbildning som man ska ha för att jobba i den svenska äldreomsorgen.

Här har ju Sveriges regering gått fram med en äldreomsorgslagstiftning och jag tycker att det är närmast en skandal att det inte finns med just bemanningsriktlinjer i lagen, säger Tobias Baudin och fortsätter:
Det kommer att bli en tandlös lagstiftning som inte kommer att hjälpa till – varken för att göra det bättre för medlemmarna i Kommunal eller för de äldre i äldreomsorgen.

Dessutom vill fackförbundet att det ska börja föras statistik över personaltätheten i äldreomsorgen, något som helt saknas i dag. De efterlyser också att myndigheter ska följa upp statistiken och säkerställa att riktlinjerna följs.

Annons

Annons

"Ett lotteri"

Ett problem är också att vårdpersonal är ett bristyrke. Men att öka personaltätheten kan i sig vara något som lockar fler till yrket.

Får man upp bemanningen med rätt utbildning så blir det här mer attraktiva jobb. Men om man känner att det är så slitigt att man är helt slut efter ett arbetspass eller inte orkar jobba fram till 65 så kommer inte människor välja de här yrkena, säger Tobias Baudin.

TT: Ska man vara rädd för att hamna i äldreomsorgen?

Generellt sett så är äldreomsorgen i Sverige bra och det är på grund av de fantastiska undersköterskor och vårdbiträden som arbetar där. Men det finns brister som är tydliga i den här rapporten.
Tyvärr blir det lite lotteri i dag om man ska hamna på ett boende där inte bemanningen är så bristfällig att det är risk för de äldres hälsa. Det är tydligt att det finns alldeles för många sådana äldreboenden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!