Facket kräver skadestånd för avstängd domare

Fackförbundet Unionen kräver Svenska fotbollförbundet på drygt en halv miljon kronor efter avstängningen av domaren Martin Strömbergsson. Arkivbild.
Fackförbundet Unionen kräver Svenska fotbollförbundet på drygt en halv miljon kronor efter avstängningen av domaren Martin Strömbergsson. Arkivbild.
FotbollTT

Fackförbundet unionen kräver Svenska fotbollförbundet (SvFF) på drygt en halv miljon kronor i skadestånd.

Detta på grund av beslutet att stänga av domaren Martin Strömbergsson resten av året.

Annons

Annons

Beslutet att stänga av Martin Strömbergsson från fortsatt dömande 2020 bröt mot lagen om anställningsskydd (las) och medbestämmandelagen (MBL), enligt Unionen.

Enligt fackförbundet står straffet inte i paritet med allvarlighetsgraden i det uttalande som Strömbergsson riktade mot Östersunds målvakt Aly Keita i en allsvensk match mot Sundsvall förra året.

Martin Strömbergsson har agerat klandervärt men oavsiktligt, trots det har arbetsgivaren valt att offra honom till media i stället för att följa sin egen utredning som inte är i linje med den åtgärd som vidtagits, säger Peter Induss, regional ombudsman på Unionen, till fackförbundets tidning Kollega.

"Mycket prestige"

Det var i Östersunds podcast ÖFK-podden som Keita påstod att Strömbergsson sagt: "Sluta prata. Gå tillbaka till målet så att de kan kasta bananer på dig".

Strömbergsson själv säger att orden löd: ”Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan".

Svenska fotbollförbundet avslog nyligen Strömbergssons överklagan av domen, trots att man tidigare har sagt att man inte betvivlar att domaren inte haft rasistiska avsikter med sitt uttalande.

Det är en mycket bra utredning och förbundets chefsjurist rekommenderar ett par matchers avstängning, något vi också kan gå med på. Men domarkommittén som tilldelar matcher står fast vid sitt beslut. Jag kan tänka mig att det är mycket prestige i det här, de vill inte gärna ändra ett redan fattat beslut, säger Peter Induss.

Annons

Annons

Utebliven ersättning

Elitdomare anställs av Fotbollförbundet ett år i taget och enligt facktidningen Kollega får Strömbergsson behålla sin grundlön, men går miste om en betydande del av sin ersättning, nästan halva årslönen, i uteblivna matcharvoden.

Unionen begär, förutom ersättning för uteblivna matcharvoden, 200 000 kronor i skadestånd för brott mot las och 40 000 kronor för brott mot MBL, eftersom avstängningen inte förhandlades med facket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons