Facket: Ökad stråldos visar behov av kunskap

Fler undersökningar genomförs i dag med datortomografi. Arkivbild.
Fler undersökningar genomförs i dag med datortomografi. Arkivbild.
Medicin och hälsaTT

Inte alarmerande – men ett tecken på att fler specialiserade röntgensjuksköterskor behövs. Så tolkar Vårdförbundet det faktum att stråldoserna i Sverige har ökat kraftigt.

Annons

Annons

En undersökning av Strålsäkerhetsmyndigheten visar att den stråldos befolkningen i Sverige kollektivt utsätts för ökat med cirka 30 procent 2005–2018.

Det beror enligt studien sannolikt på att fler radiologiska undersökningarna utförs med datortomografi (DT), skriver tidningen Vårdfokus .

Antalet DT-undersökningar ökade med 130 procent, till cirka 1,5 miljoner, och undersökningarna med magnetkamera ökade 104 procent.

Men teknisk utveckling och befolkningstillväxten gör att stråldosen räknar per invånare i Sverige ökade mindre, med 17 procent.

Myndigheten anser att fler strålskyddsmässiga studier i ämnet är viktiga.

Fackliga Vårdförbundet lyfter inte allmän varningsflagg.

Däremot pekar förbundet på bristande kunskap inom sjukvården om vilka diagnoser som är lämpliga för undersökningar med låg stråldos, bland annat med DT.

Det brister även i skrivandet av remisser vilket gör det svårt att prioritera hur akuta olika undersökning egentligen är, enligt Parvin Olofsson, röntgensjuksköterska och yrkeshandläggare på Vårdförbundet.

Fler röntgensjuksköterskor behöver specialistkunskap för att kunna göra berättigandebedömningar av undersökningar, säger hon till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons