A-
A+

Fall av fågelinfluensa konstaterad i Sörmland

Värphöns hos Skåneägg i Mörarp. Arkivbild.
Värphöns hos Skåneägg i Mörarp. Arkivbild.
DjurTT

Fågelinfluensan har spridit sig uppåt i landet till Sörmland, som nu fått sitt första fall bland tamfåglar för säsongen.

Annons

Annons

Det är ett fall av fågelinfluensa som nu konstaterats hos tama höns i Flen, skriver länsstyrelsen i Södermanland på sin hemsida.

Sedan tidigare har Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) konstaterat fem tidigare fall av fågelinfluensan i Skåne och Kalmar län under december, bland annat har fler än 3 000 kalkoner avlivats på en gård i närheten av Löderup, i södra Skåne.

Även flera fall bland vilda fåglar i Skåne, Kalmar län, Halland och Östergötland har konstaterats under perioden oktober till december.

I Europa har drygt 550 fall av fågelinfluensa bland tamfåglar och på fåglar i fångenskap konstaterats sedan början av september, vara 105 av fallen de senaste sju dagarna, skriver SVA i sin Epidemiologisk lägesbild.

Italien sticker ut med totalt 280 utbrott, men även länder som Danmark, Tyskland, Ungern, Tjeckien, Nederändarna och Storbritannien är drabbade. I Frankrike har åtta utbrott rapporterats in i ett område med produktion av ankor och gäss i sydvästra Frankrike, ett område som tidigare drabbats hårt av fågelinfluensa.

Utbrotten gör att flera länder i Europa nu inför förhöjd skyddsnivå för tamfåglar.

Förra säsongen var den värsta i Sverige någonsin, med 22 drabbade gårdar, de allra flesta i södra Sverige. Och enligt SVA väntas risken för utbrott öka under kommande månader.

En anledning till spridningen är flyttfåglars rörelser. Ofta drabbas vilda fåglar men vissa år även tamfåglar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.