A-
A+

Fallet Lilla hjärtat: Nu kommer hovrättsdomen

Åklagare Helene Gestrin har yrkat på att den biologiska mamman ska dömas för mord på den treåriga flickan. I förgrunden 'Lilla hjärtats' fostermamma Melinda Jacobs, som tog hand om flickan från det att hon var spädbarn tills dess att hon flyttade till sina biologiska föräldrar 2019. Arkivbild.
Åklagare Helene Gestrin har yrkat på att den biologiska mamman ska dömas för mord på den treåriga flickan. I förgrunden "Lilla hjärtats" fostermamma Melinda Jacobs, som tog hand om flickan från det att hon var spädbarn tills dess att hon flyttade till sina biologiska föräldrar 2019. Arkivbild.
BrottTT

I januari 2020 hittades den treåriga flickan död, tio månader efter det att hennes biologiska föräldrar hade återfått vårdnaden om henne.

Nu ska Göta hovrätt meddela sin dom mot "Lilla hjärtats" mamma.

Annons

Annons

Det tragiska fallet har blivit enormt omskrivet, och har både lett till rättsliga turer och utredningar kring hur barns rättigheter ska kunna stärkas.

Flickan föddes i april 2016 och omhändertogs av myndigheterna när hon bara var några dagar gammal. Hon placerades i ett familjehem, men efter en tid ville de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn. Våren 2019 beslutade kammarrätten att tvångsvården av flickan skulle upphöra, och hon flyttade hem till föräldrarna.

Huvudskada

Tio månader senare hittades hon död i familjens lägenhet i centrala Norrköping, och föräldrarna greps. Rättsläkare har slagit fast att flickan dog av en huvudskada i kombination med undernäring och de narkotiska preparat som hon hade fått i sig, som ska ha påverkat hennes medvetandegrad och andning. Hon tros ha varit död i minst ett dygn när hon hittades.

Pappan avled kort därefter i häktet, men mamman åtalades i maj 2020 för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden.

Annons

Annons

Ny bevisning

Norrköpings tingsrätt dömde mamman till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död, grovt brott, samt för narkotikabrott. Både kvinnan och åklagaren har överklagat, och nu under våren har ärendets prövats av Göta hovrätt.

Både åklagaren Helene Gestrin och försvaret presenterade ny bevisning under hovrättsförhandlingen. Försvaret i form av mejlväxlingar med socialtjänst samt nya vittnen som inte tidigare hörts. Åklagarsidan i form av bilder från familjens lägenhet samt Ivo-dokument, som ska styrka yrkandet att kvinnan ska dömas för mord.

Dom meddelas klockan 14, och i samband med detta hålls en presskonferens.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod fel tid för när domen meddelas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!