Familjedaghem stoppas efter bidragsfusk

Barnen har inte fått den 'omsorg, säkerhet, utveckling och lärande som de har rätt till', sammanfattar kommunen. Arkivbild.
Barnen har inte fått den "omsorg, säkerhet, utveckling och lärande som de har rätt till", sammanfattar kommunen. Arkivbild.
BarnomsorgTT

Två barnomsorgsbolag i Malmö har stoppats från att driva familjedaghem efter avslöjanden om bidragsfusk och undermålig verksamhet. Bolagen har fått bidrag från kommunen för att ta hand om barn som i vissa fall bott utomlands.

Annons

Annons

Annons

Annons

De båda bolagen har tillsammans fått mer än 25 miljoner kronor i kommunala bidrag, rapporterar Sydsvenskan. Men nu har de polisanmälts av kommunen.

Det är allvarligt att huvudmannen har rapporterat in felaktiga uppgifter till kommunen. Att det har utbetalats bidrag för barn som inte har vistats i verksamheten, säger förskoleförvaltningens enhetschef Lisa Lemmeke till tidningen.

Fortsatta bidrag

Vid kommunens kontrollbesök hos det ena bolagets familjedaghem i oktober 2018 var bara åtta av de 20 inskrivna barnen på plats. Två inskrivna barn visade sig vara bosatta i norra Skåne och ett av barnen utomlands.

Bolaget uppmanades att rätta till felen och fick fortsatta kommunala bidrag. Men när en rundringning gjordes 2020 till föräldrar som enligt bolagets listor hade barn inskrivna i verksamheten visade sig ett av numren gå till Danmark, ett annat till en kvinna som inte har några småbarn.

Vid en kontroll hos det andra bolaget 2020 var bara fem av 27 inskrivna barn på plats.

Annons

Annons

Saknar utbildning

Kommunens granskningar har också visat att dagbarnvårdarna har svårt att uttrycka sig på svenska och saknar utbildning för att arbeta med barn. Barnen har inte fått den "omsorg, säkerhet, utveckling och lärande som de har rätt till", sammanfattar kommunen.

Lisa Lemmeke anser att de lagliga möjligheterna för kommunen att ingripa är otillräckliga. När brister upptäcks ska bolagen få en chans att rätta till dem.

Om huvudmannen ger en tillräckligt god redovisning om att bristerna är åtgärdade så kan kommunen inte återkalla bidraget, säger hon till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons