-
+

Familjen bär bröderna Ymer

Mikael Ymer och Elias Ymer får för första gången spela grand slam-tennis samtidigt. Bild från 2019.
Mikael Ymer och Elias Ymer får för första gången spela grand slam-tennis samtidigt. Bild från 2019.
TennisTT

För första gången är både Elias och Mikael Ymer klara för huvudturneringen i grand slam-tennisen. Och de två bröderna hittar energi hos varandra.

Familjen går alltid först och den är jätteviktig, för oss båda. Vi ger varandra stöd och det tar vi med oss ut på banan, säger Mikael Ymer inför Australian Open.

Annons

Annons

Elias och Mikael Ymer skrattar avslappnat. Dagen innan Australian Open ska börja har de hittat ett lugn, men är samtidigt rastlösa och vill bara gå ut på tennisbanorna för match igen.

För nu gäller bara en sak.

Vi kan bara titta framåt. Vi har gjort våra förberedelser och vi är redo, säger Elias Ymer.

Roligare resa tillsammans

Att han går in på en av världens största tennisscener och har brorsan Mikael med sig i tävlingen gör det inte sämre.

Vi pratar ofta om att det skulle vara kul om vi båda kom upp på en sådan nivå att vi kontinuerligt spelar samma tävlingar och Elias har börjat ta det steget, säger Mikael, rankad 95:a, om den 204:e-rankade två år äldre brodern.
Men det räcker ju inte att han gör det bättre, jag måste ju också se till att hålla mig på en hög nivå. För det är så mycket roligare att spela och resa tillsammans. Det här är inte sista gången.

Elias Ymer går först in i turneringen, tidigt måndag morgon svensk tid. Att de spelar på olika dagar gör att de kan spana in varandras matcher från läktarna.

Annons

Annons

"Det här man har drömt om"

Ja, vi stöttar varandra både på och utanför så det blir bara kul, säger Elias, som inte tänker låta sig avskräckas av att han får möta världsnian, åttondeseedade Diego Schwartzman från Argentina.
Nej inte alls. Det är ju det här man har drömt om sedan man var liten. Att få spela grand slam och möta en topp tio-spelare. Bättre blir det inte.

I januari beskrev Elias Ymer sin frustration över den hårda isoleringen och hur svårt det var att inte kunna träna ordentligt och att inte kunna lämna sitt rum. Men efter lite mer än en vecka i mer frihet, där han har kunnat gå ut på stan och träna ihop med Mikael, är han inte lika hård i sitt omdöme.

Jag är glad att vara ute och vi ska inte klaga. De tar viruset på allvar här och inga andra får ju komma in i landet. Det var ju samma för så många spelare, och det tjänar inget till att titta bakåt.

Vill inte sätta press

Elias har inte spelat i Australian Open sedan 2018, men Mikael har desto färskare minnen från tävlingen. I fjol pressade han då 16:e-seedade Karen Chatjanov i fem set i andra omgången, i år ställs han mot 29:e-rankade Hubert Hurkacz från Polen i första matchen. Läge för ny stormatch alltså.

Jag gillar att vara tillbaka här, men jag vill inte sätta press på mig själv nu att jag ska spela på ett visst sätt eller på en viss nivå direkt. Jag tror på mig själv men om jag tänker att det ska gå på ett visst sätt och det inte gör det ... det vill jag inte. Tennis är ett komplicerat spel, säger han.

Elias Ymers match mot Diego Schwartzman börjar tidigast klockan 06 måndag morgon, svensk tid. Mikael Ymers möte med Hubert Hurkacz börjar klockan 01, natten mot tisdag.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel seedning på Diego Schwartzman. Rätt är att han är åttondeseedad i turneringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss