A-
A+

Fängelse efter nedgrävning av batterikross

Göta hovrätt dömer samtliga fyra personer som stod i målet. Arkivbild.
Göta hovrätt dömer samtliga fyra personer som stod i målet. Arkivbild.
BrottTT

Det farliga batteriavfallet grävdes ned i stora mängder i marken, där det utgjorde en påtaglig risk för både människors och djurs hälsa.

Nu döms flera personer av Göta hovrätt.

Annons

Annons

Två personer döms för grovt miljöbrott till fängelse i tre respektive två och ett halvt år, meddelar hovrätten i ett pressmeddelande. De båda får även näringsförbud.

Enligt hovrätten är det klarlagt att nära 1 900 ton batterikross, så kallad black mass, transporterades från Karlskoga till olika fastigheter i Eskilstuna, Örebro och Kumla. Där förvarades det utomhus utan väderskydd, men grävdes också ned i stora mängder.

Extrem förorening

Avfallet hanterades på så sätt att lakvattnet påvisade så höga ph-värden att vattnet var frätande och visade på extrem förorening av tungmetaller, samt att föroreningen hade kunnat sprida sig från massorna. Hanteringen har lett till en stor risk för människors hälsa, djur och växter, både på lång och kort sikt.

Riskerna för människors hälsa eller miljön har dessutom förstärkts då de helt dominerade ämnena med farliga egenskaper utgjorts av tungmetaller, som inte är nedbrytbara i naturen.

Annons

Annons

Fick betalt

De personer som döms för grovt miljöbrott har tagit emot avfallet mot betalning, låtit transportera det till fastigheterna samt medverkat till nedgrävningen. Hovrätten anser att de visste att hanteringen kunde innebära stora risker för människor, djur och växter.

Två andra personer som också dömdes för grovt miljöbrott i tingsrätten döms i hovrätten i stället för miljöbrott av normalgraden.

Den ena av dessa hade för ett företags räkning överlåtit det skadliga avfallet, utan att kontrollera på vilket sätt det kunnat skada omgivningen. Personen får villkorlig dom och böter.

Den andra hade förvarat drygt 1 000 ton av batterikrosset på en fastighet i Örebros kommun och medverkat till att gräva ned stora delar av det. Enligt hovrätten kände dock inte den personen till vilka faror hanteringen kunde innebära. Personen får villkorlig dom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!