A-
A+

Fängelse för liga som lurade äldre på bostäder

Nu döms ligan för att ha försökt lura äldre – igen Arkivbild.
Nu döms ligan för att ha försökt lura äldre – igen Arkivbild.
BrottTT

En bluffliga i Malmö döms på nytt för grovt bedrägeri sedan de försökt lura en äldre kvinna på hennes lägenhet.

Männen har tidigare dömts för liknande brott - den gången riktades bedrägeriet mot en äldre man.

Annons

Annons

Två av männen döms till fyra månaders fängelse och en döms till 1 år och 6 månaders fängelse. En ytterligare man var åtalad men frikänns.

Lägenhetsinnehavaren, en äldre kvinna, lurades att betala sammanlagt 100  000 kronor i mellanskillnad för ett lägenhetsbyte till en bostadsrätt som egentligen aldrig existerade. Enligt stämningsansökan vid Malmö tingsrätt lämnades enbart kvinnans överlåtande av lägenheten in till styrelsen i bostadsrättsföreningen – inget annat. Den lägenhet som den äldre kvinnan trodde att hon bytt till sig visade sig vara både pantsatt och belånad.

Samtliga män, som är bröder, förnekar enligt rätten att de gjort något brottsligt. Men rätten är av en annan åsikt, då man i domen anser att det "har varit fråga om brottslighet som riktats mot en i sammanhanget äldre person med utnyttjande av hennes svårigheter att värja sig mot denna typ av brottslighet".

Det är inte första gången som ligan förekommer i liknande sammanhang. Männen har tidigare åtalas för att ha lurat en då 82-årig man i Malmö på hans lägenhet genom att påstå att han skänkt bort den.

Mannen anlitade en firma för att få hjälp med storstädning, och några veckor senare fick han veta att ett gåvobrev skickats till styrelsen i hans bostadsrättsförening. Där stod det att han skänkt sin lägenhet, värd nästan tre miljoner kronor, till en av männen bakom städfirman, som han inte kände sedan tidigare.

På gåvobrevet fanns den äldre mannens namnteckning, men han hävdade fram till sin död att han inte skrivit under något sådant. 82-åringen, som avled tidigare i år, hade bott i lägenheten sedan 1958. Tre av ligans medlemmar dömdes till tre års fängelse, en dom som hovrätten fastställt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.