A-
A+

Fängelse för stöld av militära terrängbilar

Två personer har häktats misstänkta för stölden av två militära terrängfordon i Enköping i februari förra året. På bilden syns en Galten under en övning 2010.
Två personer har häktats misstänkta för stölden av två militära terrängfordon i Enköping i februari förra året. På bilden syns en Galten under en övning 2010.
BrottTT

Två män, båda 30 år gamla, döms till två års fängelse för stölden av två militära terrängbilar från ett av Försvarsmaktens förråd i Enköping under en natt i början av februari förra året.

En 24-åring döms för att ha köpt en av bilarna.

Annons

Annons

De stulna terrängbilarna, av modellen terrängbil 16, även kallad Galten, hittades senare övergivna i Västmanland. Den ena hittades dagen efter stölden i Tillberga, norr om Västerås, och den andra ytterligare en dag senare i Salatrakten.

De två männen tog sig in på området genom att klippa upp ett stängsel och gjorde inbrott i förrådet där fordonen förvarades. Männen nöjesåkte sedan med fordonen i skogen.

Enligt en av männen, som erkänt att han kört i väg med en av bilarna, satt nycklarna i fordonets tändningslås. Hans försvarare argumenterade i rätten att det rört sig om en oplanerad impulsingivelse och ett utslag av "ungdomligt oförstånd", något UNT tidigare rapporterat om.

Rikets säkerhet

Den andra mannen har erkänt att han tog sig in på området, men hävdat att han lämnade militärförrådet innan bilarna stals.

Uppsala tingsrätt går på åklagarens linje och bedömer stölden som grov. Fordonen tillhörde Försvarsmakten och var avsedda att användas för försvar av Sverige, även om tillgreppet inte innebar någon omedelbar fara för rikets säkerhet, konstaterar rätten. De två männens döms även till obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Två kvinnor som enligt åklagaren skjutsat männen till förrådet åtalades för medhjälp till grov stöld. En av kvinnorna frias av tingsrätten, den andra fälls.

Annons

Annons

Köpte bilen

Även två män döms för grovt olovligt brukande. En av männen filmade när de nöjesåkte med fordonen i skogen och delade filmerna på sociala medier-plattformen Snapchat.

Vidare döms en 24-årig man för grovt häleri. Enligt tingsrätten köpte mannen en av bilarna för 10 000 kronor. Han uppgav själv i chattar med bekanta att han skaffat en ”skogsbil som kan köra ner träd”.

Påföljden bestäms till villkorlig dom och böter för alla fyra.

Det fanns ingen fast bevakning kring fordonen, har polisen tidigare sagt till TT. Stölden ledde till ett stort polisiärt arbete i hela landet och har resulterat i skärpta rutiner hos Försvarsmakten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.