A-
A+

Fängelsedömda unga män har ofta en diagnos

Samarbetet mellan myndigheter och vårdgivare behöver fortfarande förbättras, anser forskarna. Arkivbild.
Samarbetet mellan myndigheter och vårdgivare behöver fortfarande förbättras, anser forskarna. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Nästan alla unga män som dömts till fängelse, för framförallt våldsbrott, har någon typ av psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos, visar en stor undersökning som Sveriges Radio Ekot rapporterar om.

Endast tre procent i den här gruppen uppfyllde inte någon psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos, och det tyckte vi var uppseendeväckande, säger Eva Billstedt, professor i psykologi vid Göteborgs Universitet, en av forskarna bakom studien, till radion.

Totalt har närmare 300 fängelsedömda män mellan 18–25 år ingått i studien, som inleddes 2010. Av dem visade det sig att 97 procent har eller hade en diagnos, och många uppfyllde kriterierna för fler diagnoser. Exempelvis hade 40 procent i gruppen en adhd-problematik, och 80 procent en missbruksproblematik.

Enligt forskarna ser förutsättningarna bättre ut i dag än när studien inleddes för över tio år sedan. Men samarbetet mellan myndigheter och vårdgivare behöver fortfarande förbättras för att fånga upp män med riskbeteende i en tidigare ålder, anser forskarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.