A-
A+

Fängslad expresident slutar hungerstrejka

Georgiska demonstranter visar sitt stöd till den fängslade expresidenten Mikhail Saakasjvili vid en demonstration i Tbilisi i måndags.
Georgiska demonstranter visar sitt stöd till den fängslade expresidenten Mikhail Saakasjvili vid en demonstration i Tbilisi i måndags.
GeorgienTT-AFP

Efter 50 dagar har Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili avslutat sin hungerstrejk, efter att han flyttats från ett fängelsesjukhus till ett militärsjukhus tidigt på lördagen.

Annons

Annons

Hans tillstånd är fortfarande livshotande och hans vårdas på en intensivvårdsavdelning, berättar hans personlige läkare för AFP.

En grupp läkare varnade för ett par dagar sedan för att hans tillstånd var kritiskt och krävde att han skulle flyttas till ett vanligt sjukhus. Ett krav som myndigheterna avvisade – men på fredagen öppnade justitieministern Rati Bregadze för att flytta Saakasjvili till militärsjukhuset.

Där kommer hans hälsa och säkerhet att skyddas bäst av staten, sade han.

Västvänlige Saakasjvili har hungerstrejkat i protest mot att han fängslades den 1 oktober, strax efter att ha återvänt från sin exil i Ukraina.

"Jag kommer aldrig att acceptera min illegala fångenskap", skrev han på Facebook på fredagskvällen.

Han sade då också att han i en rättvis rättegång kommer att acceptera vilket straff han än får.

53-årige Saakasjvili dömdes 2018 i sin frånvaro till sex års fängelse för "missbruk av ämbetet". Anklagelser som han har avvisat som falska och politiskt motiverade.

Såväl internationella organisationer som Amnesty, USA:s utrikesdepartement samt oppositionspolitiker i Georgien har krävt att Saakasjvili behandlas med värdighet och får adekvat vård. Fängslandet av honom har förvärrat den politiska krisen i landet som pågått sedan parlamentsvalet för ett drygt år sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.