Far och söner åtalas för brutalt hedersmord

Arkivbild.
Arkivbild.
BrottTT

Inträngd i en buss i centrala Kiruna utan möjlighet att skydda sig fick offret ta emot slag, sparkar och närmare 100 knivhugg.

Enligt åklagaren låg ett hedersmotiv bakom mordet. Nu åtalas en 47-årig man tillsammans med sina två minderåriga söner.

Annons

Annons

Pappan och hans två söner har enligt åtalet dödat den 20-årige mannen genom att jaga in honom på en buss i centrala Kiruna och "slå och sparka honom samt hugga honom med kniv över 90 gånger".

Det var ett kraftigt övervåld, rättsläkaren har hittat 99 hugg, säger åklagare Lindha Strömberg.

Strömberg menar att mordet som ägde rum på kvällen den 15 juli var välplanerat. Mannen och hans söner väntade på offret när han skulle lämna sitt arbete, säger hon.

När han kommer cyklandes efter jobbet har de angripit honom. Han har då i panik flytt, sprungit genom ett bostadsområde och som jag tolkat det försökt söka skydd på bussen. De har följt efter honom och huggit ned honom helt enkelt.

Hedersmotiv

Bland bevisningen finns en filmsekvens från bussen där det syns hur alla tre tilltalade står runt offret och attackerar honom, säger Strömberg.

Pappan och den yngste pojken har huggit med kniv. Den andre pojken har utdelat annat våld, men också deltagit i planeringen och jakten in i bussen.

Flera personer blev vittne till händelsen och två av de misstänkta kunde gripas på plats. Den tredje greps en kort tid senare.

Offret och pappans hustru arbetade på samma arbetsplats, och ett motiv för brottet har varit att bevara familjens heder, enligt åklagaren.

Det är grundat i att pappan har fått för sig att hans fru haft en relation med målsäganden. Det har pågått under ganska lång tid, att han varit utanför arbetet. Sedan har han tagit med sig sönerna på det här. Jag menar att det tyder på hedersmotiv när man tar med sig familjemedlemmar, säger Lindha Strömberg.

Annons

Annons

Yngste pojken tar på sig mordet

Den yngste av sönerna erkänner mord och den andre erkänner misshandel, enligt stämningsansökan. De båda åtalas även för övergrepp i rättssak, för att genom hot ha försökt förhindra vittnen att ringa polisen.

Pojken tar på sig alla huggen och säger att det är han som har gjort detta, säger Lindha Strömberg.

Pappan har förneka brott genomgående. Hans advokat Frida Larsson säger att pappan endast har agerat för att skydda sin son, som han upplevde hotades av mordoffret.

I det tumult som uppstod kan han ha gjort någon mindre skada, men inget som varit medvetet eller med syfte att skada honom. Utan allt har varit i försök att undanröja den farliga situationen.

Att det skulle ha funnits ett hedersrelaterat motiv tillbakavisas helt.

Samma dag som mordet inträffade åtalades pappan för bland annat olaga hot. Det gällde hot mot en annan man som han trodde hade en relation med hans hustru.

Åklagaren yrkar på att pappan ska utvisas ur Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons