A-
A+

Får tolv miljoner årtionden efter arbetsskadan

Det framgår inte hur ingenjören skadade sig. Arkivbild.
Det framgår inte hur ingenjören skadade sig. Arkivbild.
EkonomiTT

En ingenjör som skadades i arbetet har fått för låg ersättning i 35 år och kompenseras därför med miljonbelopp, rapporterar tidningen Ingenjören.

Annons

Annons

Det var på 1980-talet som ingenjören, som i dag är i 60-årsåldern, skadades så allvarligt att han fick bestående nedsatt arbetsförmåga.

Försäkringskassan beviljade honom livränta, alltså ersättning för förlorad arbetsinkomst. Ingenjören beviljades också livränta av ett försäkringsbolag genom sitt kollektivavtal.

Ett par år senare tyckte han att livräntan inte kompenserade inkomstbortfallet och begärde omprövning men nekades.

I fjol tog mannen hjälp av sitt fackförbund och lyfte frågan igen. Den gången medgav försäkringsbolaget omedelbart att han hade rätt till omprövning.

När de sedan beräknade vilken löneutveckling ingenjören skulle ha haft under åren, om han inte skadats, stod det klart att han ska ha tolv miljoner kronor i retroaktiv livränta.

Enligt den juridiska byrå som hjälpte ingenjören är det många som inte vet om att de har rätt till omprövning av livräntan.

Nästan alla livräntor värdesäkras lägre än löneutvecklingen. Det kan finnas mycket stora ersättningsbelopp som medlemmar är berättigade till, säger Ulf Leijonklou, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, till Ingenjören.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.