A-
A+

Fåraherde hjälte – räddade sex löpare

En räddningsstyrka på väg att leta efter överlevande efter ultramaratonloppet i Kina. En fåraherde räddade sex löpare.
En räddningsstyrka på väg att leta efter överlevande efter ultramaratonloppet i Kina. En fåraherde räddade sex löpare.
UltramaratonTT-AFP

En fåraherde räddade sex personer och hyllas som hjälte efter katastrofen som tog 21 människors liv under ultramaratonloppet i Kina.

Jag önskar att jag kunde ha räddat fler, säger Zhu Keming.

Annons

Annons

Zhu vaktade sina får i bergen i Gansu-provisen i lördags när det plötsligt drog in ett oväder med hårda vindar, regn och snö och temperaturen sjönk dramatiskt ner emot minus 14 grader.

Han sökte skydd i en grotta där han förvarade kläder och mat för nödsituationer, men fick då se en löpare utanför grottan och förstod genast att något var fel. Löparen stod helt stilla, drabbad av kramp, berättar Zhu.

Zhu ledde in mannen i grottan och masserade hans frusna händer och fötter samt tände en eld där löparens kläder kunder torka. Ytterligare fyra löpare, alla deltagare i ultramaratonloppet över 100 kilometer, tog skydd i grottan. De berättade att fler löpare var strandsatta i ovädret, några medvetslösa.

"Räddade mitt liv"

Zhu gav sig därför ut igen och hittade en till synes livlös man som han bar in i grottan och svepte in i filtar.

Jag är så tacksam för mannen som räddade mitt liv, säger Zhang Xiaotao.

Zhu hyllas för sin insats men säger till kinesiska medier att han önskar att han kunnat rädda fler från att frysa ihjäl.

Det fanns människor som jag inte kunde rädda. Två män som var livlösa och som jag inte kunde göra något för. Det är jag ledsen för, säger fåraherden.

Annons

Annons

Tävlingar ställs in

En utredning har startats för att få svar på varför tävlingsarrangören ignorerade varningen om extremvädret och släppte iväg 172 löpare, varav 21 inte klarade sig när ovädret slog till.

De styrande inom idrotten vill nu också stärka säkerhetsarrangemang kring tävlingar och kräver att alla arrangörer har beredskapsplaner för att kunna stoppa tävlingar snabbt om det behövs. Därför har fem löpartävlingar ställts in med kort varsel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!