A-
A+

Färdigförhandlat om nya datalagar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare pratat om ett 'Europa som är moget den digitala tidsåldern' när det kommer till DSA och DMA-lagarna. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare pratat om ett "Europa som är moget den digitala tidsåldern" när det kommer till DSA och DMA-lagarna. Arkivbild.
TechTT

EU-instanserna har diskuterat klart, nu kommer det att bli andra digitala bullar framöver. Olagligt innehåll, integritet och annonsering är alla områden som ska omfattas.

"En stor milstolpe för EU-medborgare", skriver inremarknadskommissionären Thierry Breton på Twitter.

Annons

Annons

EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet har nu diskuterat klart och enats om formuleringarna i nya digital services act (DSA).

Lagen är tänkt att innebära en ny verklighet inom unionen vad gäller bland annat hatiskt eller olagligt innehåll på sociala medier, riktad annonsering och hämndporr.

Kort och gott kommer EU kunna sätta större tryck på företag som Facebook, Google, Twitter, Instagram och Snapchat och hålla dem ansvariga för innehållet på deras plattformar på ett helt nytt sätt. EU-topparna har upprepade gånger påpekat att den nya lagen är till för att skydda privatpersoner mot stora techjättar.

Det som är tillåtet i vardagliga livet kommer att vara tillåtet på internet, men det som är förbjudet i vardagen kommer även att vara förbjudet online, sade inremarknadskommissionären Thierry Breton tidigare i år och passade i samma veva på att kalla nätet för "vilda västern".

Bolag som bryter mot reglerna kan komma att tvingas böta upp till sex procent av sina globala årsinkomster.

Även företagens interna maskineri, deras algoritmer, måste bli mer transparenta och tillgängliga för att komma i linje med den nya EU-lagen.

Parallellt med DSA finns förslaget DMA (digital markets act) vars mål är att reglera marknaden och tvinga de stora nätaktörerna (Apple, Meta, Google, Amazon och fler) att ge rättvisa villkor för andra företag och konsumenter som använder deras tjänster.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.