A-
A+

Fares Fares – regissörernas favorit

Fares Fares är regissörernas favorit. Nu prisas han av Stockholms filmfestival.
Fares Fares är regissörernas favorit. Nu prisas han av Stockholms filmfestival.
FilmTT

Han är regissörernas favoritskådespelare och den som Tarik Saleh ringer direkt när han ska göra en ny film. Vad gör Fares Fares så populär?

Jag vet inte. Jag tillför väl en del och så tycker de kanske att jag är en bekväm person att hänga med, säger han och skrattar.

Annons

Annons

Regissören Tarik Saleh och skådespelaren Fares Fares har ett nära samarbete.
Regissören Tarik Saleh och skådespelaren Fares Fares har ett nära samarbete.
Fares Fares under inspelningen av 'Boy from heaven'. Arkivbild.
Fares Fares under inspelningen av "Boy from heaven". Arkivbild.

Tarik Salehs senaste film "Boy from heaven" får svensk biopremiär den 18 november och i samma veva hyllas huvudrollsinnehavaren Fares Fares med priset Achievement Award på Stockholms filmfestival.

Det är fantastiskt, ett erkännande så klart för det jobb man lagt ner "so far", vilket ger en väldigt stark skjuts i fortsättningen. Priset är också väldigt tungt, det väger 7,3 kilo, säger Fares Fares och skrattar.

I "Boy from heaven" spelar Fares Fares Ibrahim, en överste i den egyptiska säkerhetstjänsten som får i uppdrag att se till att regimens kandidat väljs till ledare för det sunnimuslimska universitet Al-Azhar i Kairo. Han rekryterar den nyantagna studenten Adam (Tawfeek Barhom) som agent och han dras allt djupare in i konflikterna vid det inflytelserika lärosätet.

Mångbottnad rollfigur

Överste Ibrahim måste gå allt brutalare fram för att lyckas med sitt uppdrag, medan han börjar känna sympati med den unge studenten som han tvingar att utsätta sig för fara.

Karaktären är mångbottnad, har många lager och det finns mycket att jobba med. Det är de bästa karaktärerna man kan få göra, säger Fares Fares.

"Boy from heaven" fick manuspriset på filmfestivalen i Cannes och har utsetts till Sveriges Oscarsbidrag. För Fares Fares var det givet att vara med i filmen.

Dels är historien och manuset fantastiskt. Sedan är Tarik min bäste vän och vi pratar väldigt mycket om projekt tidigt. Men jag måste ändå älska materialet, så när han kommer med ett projekt och det uppfyller de kraven jag har är det en extra glädje i det att det är min vän som ska göra det.

De har filmat ihop många gånger, men det är andra gången Tarik Saleh och Fares Fares förenas i just en film som utspelas i en politiskt laddad miljö i Egypten. "The Nile Hilton incident" var först i raden.

De älskar att filma tillsammans och jobbar väldigt nära varandra.

I början diskuterar vi själva historien, om hur vi kan göra för att den ska bli bättre. Det är alltid Tariks idéer, men han bollar med mig och jag är alltid väldigt ärlig, brutalt ärlig, med honom.

Fares Fares beskriver Tarik Saleh som väldigt prestigelös.

Alla bra regissörer vet ju att det är de andra som ska göra filmen åt en, så man måste ta in dem, för man kan inte göra allting själv.

Tarik Saleh har beskrivit Fares Fares som en av världens bästa skådespelare och det säger även regissören Daniel Espinosa, som alltid vill ha med honom i sina filmer.

TT: Vad är det som gör att du är regissörernas favorit?

Jag vet inte. Jag tillför väl en del och så tycker de kanske att jag är en bekväm person att hänga med, säger han och skrattar.

Annons

Annons

Egen regidebut

Men nu har regissörernas favoritskådespelare själv ställt sig bakom kameran. Fares Fares klipper just nu sin debutfilm "A day and a half", ett gisslandrama för Netflix med Alexej Manvelov och Alma Pöysti i huvudrollerna.

Det är en film han själv har skrivit manus till och han spelar också en av de stora birollerna. Tanken är att den ska ha premiär nästa år.

Det är ett gisslandrama, men för mig är det en kärlekshistoria i första hand om en desperat man som vill träffa sin dotter, men framförallt vill söka upp sin ex-fru för att få reda på vad som har hänt med deras liv.

TT: Blir det en tredje film med Tarik Saleh, som utspelas i Egypten?

Vi pratar idéer hela tiden och det kommer säkert fler filmer som utspelas i Egypten. Jag vet inte när och det är ingenting jag kan avslöja mer om, men vi talar hela tiden om projekt, säger Fares Fares med ett leende.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.