Färger samordnas i coronakampen

En skylt meddelar om krav på munskydd i Hamburg mellan klockan 12 och 22. Arkivfoto.
En skylt meddelar om krav på munskydd i Hamburg mellan klockan 12 och 22. Arkivfoto.
CoronavirusetTT:s korrespondent

Rött, gult och grönt ska nu betyda samma sak i alla EU-länder när färgskalan samordnas i coronakampen. Fast åtgärderna behöver inte vara likadana.

Annons

Annons

Efter många om och men tog EU:s medlemsländer det formella beslutet om samordningen vid tisdagens EU-ministermöte i Luxemburg.

Det innebär att länderna nu får samma kriterier när det gäller att avgöra vilka områden som är riskfria eller särskilt drabbade när det gäller coronaspridningen.

Fast vad länderna sedan använder färgskalorna till är fortsatt upp till var och en.

— Det är ju ingenting som tvingar någon att göra något. Sverige behöver inte införa några restriktioner bara för att den här rekommendationen görs. Men för dem som har restriktioner så är det ju bra om det är samordnat, så att man inte har olika bestämmelser till höger och vänster, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till TT och Ekot i Luxemburg.

Ett antal rekommendationer får ändå medlemsländerna med sig. Bland annat uppmanas man att inte införa några reserestriktioner för personer som reser till eller från områden som bedöms som gröna, enligt de nya kriterierna. Dessutom bör länderna berätta för varandra om alla förändringar när det gäller reserestriktioner minst 48 timmar innan de träder i kraft.

Rättad version: I en tidigare version angavs fel plats för tisdagens EU-ministermöte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons