A-
A+

Färre anmälningar om valrelaterade brott

En vandaliserad valaffisch i Stockholm. Arkivbild.
En vandaliserad valaffisch i Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

Färre fall av valrelaterad brottslighet har hittills i år anmälts än vid förra valet, enligt polisens statistik.

Annons

Annons

"I flera brottskategorier ser vi en lägre nivå eller i linje med förra valårets nivåer", säger Jonas Hysing, kommenderingschef för polisens insatser i samband med valet, enligt ett pressmeddelande.

Anmälningarna om skadegörelse ökade tydligt från första halvan av augusti, vilket sammanfaller med att valaffischer och valstugor sattes upp. Uppgången var väntad och skedde även förra valet. Det rör sig vanligtvis om affischer som rivs ned eller stugor som vandaliseras.

Sedan mätningarna inleddes i april har drygt 2 600 valrelaterade brott rapporterats in till och med sista veckan av augusti. Det är lite fler än vid förra valet, men mätmetoden har förändrats och siffrorna är därför inte helt jämförbara.

"Jämför man den aktuella statistiken med förra valrörelsen med samma mätmetod som användes då, kan vi dra slutsatsen att årets valrörelse hittills har inneburit lägre anmäld brottslighet än 2018", säger Hysing.

Skadegörelse är den vanligaste typen av valrelaterad brottslighet, följd av en kategori där brott mot allmän ordning ingår. Antalet anmälda våldsbrott och ärekränkningsbrott har legat på en relativt låg nivå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.