A-
A+

Färre döda i regioner som coronatestat mer

Provtagning för covid-19. Arkivbild.
Provtagning för covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Annons

Annons

Färre personer har avlidit i regioner som testat mer än andra regioner i Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekot och hänvisar till en underlagsrapport från coronakommissionen.

Det är i genomsnitt mellan två och tre gånger fler testade i de regioner som har testat mycket jämfört med dem som har testat lite, säger Jonas Björk, professor i epidemiologi och en av rapportförfattarna.

Hänsyn har tagits till smittspridningen, invånarnas ålder och befolkningstäthet. Regionerna har inte bara haft färre dödsfall utan också färre sjukhusinläggningar, enligt Ekot.

Två regioner som testat lite är Blekinge och Östergötland. Regionstyrelsens ordförande i Östergötland Kaisa Karro (S) ångrar att man tidigt under pandemin beslutade att bara använda egna laboratorier. Men hon tror inte att den låga provtagningen lett till fler dödsfall.

När man tittar på den statistik som vi har i Östergötland, så ser inte vi att vi sticker ut med antalet dödsfall eller mortalitet. Testningen var vår svaghet, men det är väldigt långa växlar att dra den slutsatsen utifrån provtagningen, säger Kaisa Karro.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.