Färre nya smittade väcker franskt hopp om jul

Den franske operasångaren Stéphane Sénéchal sjunger från sitt fönster i det delvis pandeminedstängda Paris. Bilden är från i måndags.
Den franske operasångaren Stéphane Sénéchal sjunger från sitt fönster i det delvis pandeminedstängda Paris. Bilden är från i måndags.
EuropaTT

Virusvågen som sveper över Europa ser ut att sakta in en aning i flera länder. I Frankrike väcks en försiktig optimism inför julhandeln, medan Tyskland hoppas undvika överfulla sjukhus.

Så här ser virusläget ut just nu runt om i Europa.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Tyskland

De senaste veckornas snabba ökning av nya covidfall i Tyskland tycks börja stanna av, enligt landets smittskyddsmyndighet Robert-Koch-institutet (RKI).

Kurvan håller på att plattas ut, säger RKI-chefen Lothar Wieler enligt AFP.

Det visar att ansträngningar för att hålla avstånd, bära munskydd och följ andra restriktioner kan ha burit frukt. Det så kallade R-talet – en beräkning av hur många nya personer som varje smittad för vidare viruset till – har sjunkit till strax under 1, enligt RKI.

Vi är inte hjälplösa mot detta virus, säger Wieler.

Men det är en försiktig optimism han ger uttryck för.

21 866 nya smittofall registrerades det senaste dygnet och även om det är färre än föregående dygn så riskerar sjukhusen överbeläggning de kommande veckorna, varnar Wieler. Han uppmanar tyskarna att fortsätta träffa så få människor som möjligt.

Landet återinförde tidigare i november strikta restriktioner som bland annat innebär att restauranger, barer och kulturinstitutioner måste hålla stängt. Troligen kommer restriktionerna behöva behållas vintern ut, enligt hälsominister Jens Spahn.

Frankrike

Inte heller fransmännen kan räkna med lättade restriktioner den närmsta tiden.

Detta är definitivt inte rätt ögonblick att släppa på tyglarna, säger premiärminister Jean Castex i en intervju med Le Monde, där han dock noterar att det finns tecken på en något långsammare smittspridning.

Under torsdagen rapporterades 33 172 nya fall, vilket är en minskning från 35 879 nya fall på onsdagen. Denna vecka ser avsevärt mycket bättre ut hittills än den förra.

Ändå är antalet covid-19-patienter som är inlagda på franska sjukhus nu cirka 32 683, vilket är högre än den tidigare toppnoteringarna den 14 april. Var 30 sekund läggs en ny patient in på sjukhus och var tredje minut hamnar en i intensivvård, enligt Castex.

Sedan snart två veckor tillbaka råder en landsomfattande nedstängning i Frankrike. Men en del politiker hoppas nu att detaljhandeln kan öppnas till jul, för att mildra den ekonomiska nedgången.

Vi kan få en dynamisk decembermånad, lockar finansminister Bruno Le Maire med, men tillägger att det kräver att fransmännen följer restriktionerna.

Spanien

I Spanien passerades en mörk milstolpe på onsdagen då dödstalet steg till över 40 000. Samtidigt noterades 19 000 nya coronafall och landet har nu registrerat totalt 1 417 709 smittade – näst Frankrikes 1 898 710 fall det högsta antalet i absoluta tal inom EU.

Trycket på landets sjukhus fortsätter att öka. Omkring en tredjedel av samtliga intensivvårdsplatser upptas nu av covidpatienter, skriver AFP.

Vissa positiva tecken finns dock. Incidenstalet, som anger antalet nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, har stabiliserats på strax över 500, enligt myndigheterna.

Vi ser en nedåtgående trend men siffrorna är fortfarande oroande, säger hälsominister Salvador Illa, enligt AFP.
Vi måste fortsätta hålla garden uppe.

Spanien har tvekat inför att införa en ny nationell nedstängning. Än så länge förlitar sig regeringen på att ett nattligt utegångsförbud och andra restriktioner som införts regionalt ska vara tillräckligt för att bromsa smittspridningen.

Ryssland

I Ryssland rapporterades rekordhöga siffror på torsdagen i form av 439 nya dödsfall.

Värst är läget i Moskva där 6 000 nya smittofall registrerats under det senaste dygnet och omkring 12 000 coronapatienter just nu vårdas på sjukhus.

Borgmästaren Sergej Sobjanin varnar för att det kan bli nödvändigt med striktare restriktioner. I nuläget gäller bland annat att storstadens barer, restauranger och nattklubbar får hålla öppet till senast klockan 23.

Jag hoppas att fler restriktioner inte kommer att behövas, men det beror på situationen, säger Sobjanin i en intervju med statlig tv, enligt Reuters.

Grekland

I förra veckan beslutade Grekland om en tre veckor lång nedstängning. På onsdagen redogjorde myndigheterna för 2 752 nya smittofall, vilket innebär totalt 63 321 fall. Samma dag noterades 43 covid-19-relaterade dödsfall, vilket ger totalt 909 döda.

Särskilt i staden Thessaloniki, landets näst största, är läget nu svårt och läkaren Vassilis Voutsas varnar för att sjukvården är på gränsen för vad det klarar.

Jag är rädd för för att antalet patienter blir så högt att vi inte kan behandla alla, säger han enligt Reuters.

Serbien

I Serbiens huvudstad Belgrad är alla sjukhusplatser avsedda för covid-19-patienter nu upptagna. Därför har en del insjuknade skickats till vård i andra delar av landet, säger hälsovårdsminister Zlatibor Loncar.

För närvarande ligger 3 343 virussmittade inlagda på serbiska sjukhus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons