Färre poliser i yttre tjänst

2019 fanns det 177 färre poliser i yttre tjänst jämfört med 2015. Arkivbild.
2019 fanns det 177 färre poliser i yttre tjänst jämfört med 2015. Arkivbild.
BrottTT

Trots att kriminaliteten blivit grövre har antalet poliser i yttre tjänst sjunkit sedan 2015. Det rapporterar Polistidningen som hänvisar till tidigare sekretessbelagda uppgifter.

Annons

Annons

I december 2019 var 9 049 poliser anställda i yttre tjänst. Antalet anställda har ökat något från föregående år, men är fortfarande lägre än 2015 då motsvarande siffra var 9 226.

Totalt har det blivit fler poliser sedan 2015.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz beklagar sig över utvecklingen.

Målet har under väldigt lång tid varit att öka antalet poliser i yttre tjänst. Befolkningen har ju vuxit och kriminaliteten blivit grövre med bland annat skjutningar och sprängningar, säger hon till Polistidningen.

Statistiken berör en bredare kategori av poliser i yttre tjänst. Där ingår förutom de drygt 7 000 poliser som jobbar med brottsförebyggande och ingripande verksamhet bland annat gränspoliser, trafikpoliser, sjöpoliser och polisaspiranter.

Siffran rymmer även föräldralediga, tjänstlediga och sjukskrivna. Det innebär i praktiken att betydligt färre är tillgängliga för yttre tjänst.

Lena Nitz tror att hård arbetsbelastning och tuff arbetsmiljö gör att polisanställda söker andra vägar inom myndigheten.

Det betalar sig inte särskilt bra och karriärvägarna är få för den som vill stanna i yttre tjänst. Samtidigt är det brist på polisiär kompetens i övriga delar av organisationen, så den som är missnöjd med yttre tjänst har många andra delar att söka sig till, säger hon till Polistidningen.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons