-
+

Färre regler för Oslos barn och unga

Jernbanetorget i Oslo på måndagen.
Jernbanetorget i Oslo på måndagen.
NorgeTT-NTB

Oslos grundskoleelever får återigen gå till skolan och delta i idrottsaktiviteter.

Vid sidan av många lättnader har reglerna tvärtom skärpts i fyra kommuner vid gränsen till Sverige.

Annons

Annons

Oslo stängde igen ordentligt förra veckan med anledning av att en muterad variant av coronaviruset upptäckts i en grannkommun. Nu lättar myndigheterna på åtgärderna för stadens yngre. I helgen aviserades en motsvarande lättnad av reglerna på nationell nivå.

Förskolor öppnar, grundskoleelever får gå tillbaka till skolan igen och barn och unga upp till gymnasieålder får återigen möjlighet att idrotta på fritiden. För inomhusaktiviteter har det varit totalstopp sedan i november.

I övrigt harmoniseras Oslos regler med de som gäller för landet i övrigt: enskilda butiker och serveringsställen får ha öppet, men inte köpcentrum och andra större etablissemang.

Norges regering lättade på smittskyddsreglerna på nationell nivå i helgen, men tog ett hårdare grepp om fyra kommuner som ligger i den södra gränstrakten mot Sverige: Halden, Sarpsborg, Moss och Våler. Där gäller nu de regler som tidigare gällde på nationell nivå, som innebär att alla arrangemang utanför hemmen stoppas och att skolor hålls stängda.

Anledningen är ett utbrott som knyts till en ishall i Halden, där ett 30-tal fall konstaterats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss