A-
A+

Färre skaffade hund i fjol

Labrador retriever var den vanligaste hundrasen i Jordbruksverkets register. Arkivbild.
Labrador retriever var den vanligaste hundrasen i Jordbruksverkets register. Arkivbild.
DjurTT

Drygt 70 000 nya hundar registrerades hos Jordbruksverket under 2022 – vilket är en nedgång från rekordåret 2021.

Myndigheten förklarar minskningen med att "pandemieffekten" börjat avta.

Annons

Annons

Totalt registrerades 72 876 hundar hos Jordbruksverket i fjol, där de sammantaget vanligaste raserna är labrador retriever, schäfer och golden retriever.

Under 2021 registrerades 78 052 hundar, vilket innebär att nyregistreringarna minskade något under förra året.

Nedgång hos kennelklubben

Även Svenska kennelklubben (SKK) har märkt av en nedgång under 2022, med 52 500 registrerade hundar under året. Det är en återgång till den nivå som rådde före pandemin. Jordbruksverket kopplar nedgången till att coronapandemin.

"Under pandemin då vi tillbringade mer tid hemma valde många att skaffa hund. Den effekten verkar nu avta", skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Hundar och deras ägare ska enligt lag registreras, och totalt finns 1 089 000 hundar och 787 000 ägare registrerade i Jordbruksverkets centrala hundregister. Enligt myndigheten är det viktigt att inför ett köp ta reda på hundens ursprung, för att undvika att exempelvis köpa en smuggelhund.

Annons

Annons

"Be att få träffa valpen"

"Du ska be att få träffa valpen tillsammans med sin mamma i hemmet och kolla upp så att mamman är registrerad i hundregistret. Begär också att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats, köp den i dess hem", säger Simon Löfgren vid Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Luna var det mest populära namnet bland nyregistrerade hundar år 2022. Molly är dock det totalt sett vanligaste namnet med 8 947 individer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.