A-
A+

Färre svenskar blev av med körkortet

Kategorin 'en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning' (9 902) stod i vanlig ordning för mer än hälften av alla indragna körkort. Arkivbild.
Kategorin "en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning" (9 902) stod i vanlig ordning för mer än hälften av alla indragna körkort. Arkivbild.
TrafikTT

Antalet svenskar som blir av med körkortet minskar. Efter flera år av ökade återkallelser sjönk antalet indragna körkort med 20 procent under årets första halvår jämfört med i fjol.

Annons

Annons

Har svenskarna blivit mer ordningsamma i trafiken? Möjligtvis inte, men den senaste statistiken om antalet indragna körkort från Transportstyrelsen visar åtminstone på ett visst trendbrott. Under det första halvåret i år beslutade Transportstyrelsen om 17 988 körkortsåterkallelser – en minskning med 20 procent jämfört med samma period förra året.

"Minskningen beror i huvudsak på att polisen omhändertagit färre körkort än förra året. De senaste åren har de omhändertagna körkorten ökat, men nu har siffrorna vänt nedåt", säger sektionschef Maria Lundberg Ohlsson på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kategorin "en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning" (9 902) stod i vanlig ordning för mer än hälften av alla indragna körkort. Den enda orsaken för återkallelse som ökade jämfört med fjolåret gällde rattfylleri och mindre överträdelser.

"Anledningen till att fler körkort återkallats på grund av rattfylleri det första halvåret i år beror sannolikt på att polisen åter börjat utföra rutinmässiga utandningsprov vid trafikkontroller, vilket inte gjordes under pandemin", säger Maria Lundberg Ohlsson.

Huruvida den totala minskningen av antalet återkallelser beror på färre trafikkontroller eller inte är oklart.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.