A-
A+

Färre ukrainare än väntat söker förlängning

Migrationsverket vet ännu inte om det är för att vissa redan hunnit lämna landet. Arkivbild.
Migrationsverket vet ännu inte om det är för att vissa redan hunnit lämna landet. Arkivbild.
UkrainakrigetTT

Färre än väntat av de ukrainare som kom till Sverige via massflyktsdirektivet har ansökt om att få förlänga sitt uppehållstillstånd.

Migrationsverket vet ännu inte om det är för att en del av dem lämnat landet men undersöker saken.

Annons

Annons

Efter att Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig i Ukraina för ett drygt år sedan aktiverades massflyktsdirektivet av EU.

I mars förra året beviljades fler än 18 000 personer skydd i Sverige. Antalet ukrainare som sökte sig hit minskade dock senare under året, och totalt har drygt 49 000 personer fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Drygt 33 000 ansökte

Av dem var närmare 40 000 personer inskrivna i mottagningssystemet när ansökan om att få sitt uppehållstillstånd förlängt öppnade – men bara drygt 33 000 hade skickat in sin ansökan när tidsfristen löpte ut i lördags förra veckan.

I början av den här veckan började man kolla upp om det finns personer som är inskrivna som inte har sökt, och om de är kvar i landet. Det här är ett arbete som pågår nu, säger Per Möller, processledare på Migrationsverket.
Vi vet att det pågår vad som allmänt kallas som cirkulär migration, att människor reser hem eller reser till andra länder, och så meddelar man inte oss.

Annons

Annons

"Har inte mycket kontakt"

Det är första gången som Migrationsverket genomfört en ansökan om förlängning av uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, då direktivet infördes för första gången i fjol. Det innebär nya utmaningar för myndigheten, enligt Möller.

Vi har inte så mycket kontakt med de här personerna efter att de beviljats tillstånd. De bor i kommunerna. Och är det så att kommunerna märker att personer har lämnat ska de höra av sig till oss. Så jag vet inte hur mycket kommunerna har jobbat med det här heller, säger han.

Uppehållstillståndet för de som får det förlängt gäller fram till den 4 mars 2024.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.