-
+

Färre vaccindoser från Astra Zeneca

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har fått leveransproblem och kommer till att börja med att leverera lägre volymer covid-19-vaccin till Europa. Arkivbild.
Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har fått leveransproblem och kommer till att börja med att leverera lägre volymer covid-19-vaccin till Europa. Arkivbild.
CoronavaccinetTT

Läkemedelsjätten Astra Zenecas kommer att leverera betydligt färre vaccindoser mot covid-19 till EU än vad som var planerat.

Det rör sig om en minskning på 60 procent, säger en högt uppsatt EU-källa till Reuters.

Annons

Annons

Egentligen skulle Astra Zeneca ha levererat 80 miljoner vaccindoser till EU-länderna fram till och med mars. Men nu har bolaget meddelat att det kommer att vara 31 miljoner doser som levereras, en minskning med drygt 60 procent, enligt EU-källan.

Det är problem hos en underleverantör i Belgien som ligger bakom.

Lägre till en början

Jacob Lund, kommunikationsdirektör på läkemedelsbolagets svenska kontor, säger till TT att det inte kommer att vara någon fördröjning av starten av leveranser – under förutsättning att vaccinet får ett godkännande i Europa.

Däremot kommer de initiala volymerna att vara lägre än planerat på grund av minskade produktionsvolymer hos en underleverantör i vår europeiska leveranskedja. Vi kommer dock att leverera tiotals miljoner doser till EU i februari och mars, allt eftersom vi fortsätter att öka produktionsvolymerna, säger Jacob Lund.

Annons

Annons

Problem för planering

Produktionsstörningarna skapar problem även för den svenska vaccinationsplaneringen.

"Jag räknar med 700 000 istället för 1 miljon doser den första månaden – ett avbräck i planen – men 700 000 doser är bättre än inga alls. Vet inte hur snabbt de kan komma upp i planerad kapacitet", skriver vaccinsamordnaren Richard Bergström i ett mejl till TT.

Astra Zeneca har ännu inte fått klart med tillstånd att leverera covid-19-vaccin till Europa. Richard Bergström skriver att planen ligger fast med att det godkänns den 29 januari och att leveranserna inleds snart därefter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss