Fas två av vaccinationerna inleds i februari

Provtagning av covid-19. Arkivbild.
Provtagning av covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Nästa fas av vaccinationen kan komma i gång i februari 2021, meddelar Folkhälsomyndigheten. Då ska bland annat vuxna som får insatser enligt LSS erbjudas vaccin.

När personer under 70 år som inte ingår i någon riskgrupp står på tur är dock fortfarande osäkert.

Annons

Annons

Annons

Annons

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, med på länk under tisdagens pressträff.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, med på länk under tisdagens pressträff.

Gruppen i vaccinationens andra fas innefattar bland annat vuxna som får insatser enligt LSS, samt övrig personal inom vård och omsorg.

Dessutom står personer över 70 år, som inte ingår i någon riskgrupp, på tur för vaccin mot covid-19, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff. De äldsta av dem ska vaccineras först, enligt myndighetens prioritering.

I den första vaccinomgången har endast personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen fått vaccin, samt den vårdpersonal som arbetar där.

De första doserna som man satte i gång med har fungerat väldigt bra, säger Tegnell.

Stor osäkerhet

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har tidigare meddelat att personer under 70 år som inte ingår i någon riskgrupp bör kunna erbjudas vaccin redan i april. Men om det kommer bli så återstår att se.

Vi får se i vilken utsträckning vi kan leva upp till det. Antalet doser i januari, jämfört med vad vi en gång fick information om skulle komma, blev betydligt mindre, säger Anders Tegnell.

När det gäller situationen kring coronaviruset har ytterligare 205 dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats i Sverige sedan den 23 december.

Totalt har nu 8 484 covidsmittade personer avlidit i landet.

Men statistiken är osäker på grund av julhelgerna, påpekar Anders Tegnell.

Annons

Annons

"Längre kurva"

Sammanlagt har 428 533 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19, och just nu syns inga tecken på att smittspridningen minskar – trots att restriktionerna har skärpts betydligt under november och december. Anders Tegnell har tidigare jämfört Sverige med Belgien, där antalet smittade minskade kraftigt när hårdare åtgärder sattes in.

TT: Varför har det inte hänt mer i Sverige sedan åtgärderna skärptes?

Det är en bra fråga som är svår att svara på, inleder Tegnell och fortsätter:
Belgien har gått ner väldigt brant, medan länder som Österrike och Nederländerna har gått ner och vänt upp igen – med liknande åtgärder.

Kurvan i Sverige har "definitivt plattats ut" om man jämför med hur utvecklingen sett ut i andra länder, säger Tegnell.

Vi har en betydligt plattare men också längre kurva än vad man har i andra länder.

Försämrat läge

Trycket på sjukvården är fortsatt högt. En majoritet av landets regioner, 15 stycken, arbetar i förstärkningsläge och samtliga regioner förutspår ett försämrat läge de kommande veckorna, uppger Socialstyrelsen.

Dock kräver en "betydligt mindre andel" av de sjuka patienterna intensivvård, jämfört med i våras.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstal för just den dagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons