A-
A+

Fästingar sprider dödlig feber - bot på väg

Krim-Kongovirus sprids via fästingbett och kan orsaka blödarfeber som har en hög dödlighet hos människor. Arkivbild.
Krim-Kongovirus sprids via fästingbett och kan orsaka blödarfeber som har en hög dödlighet hos människor. Arkivbild.
MedicinTT

Fästingar i Sverige har visat sig kunna bära på ännu ett farligt virus.

Blödarfeberviruset Krim-Kongo är dödligt för människor och finns redan i Sydeuropa. Men forskare tror sig nu vara på väg att ta fram både ett vaccin och ett läkemedel.

Annons

Annons

Fästingar som bär på Krim-Kongovirus, även kallat CCHF-virus, har spridit sig från Afrika och Mellanöstern till länder som Tyskland, England och Sverige. I dag finns inga läkemedel eller vacciner mot Krim-Kongo-blödarfeber, som klassas som samhällsfarlig enligt smittskyddslagen.

Dödligheten i sjukdomen kan enligt Folkhälsomyndigheten vara upp mot 30 procent, men än så länge finns inga sjukdomsfall registrerade i Sverige.

Den som bara rör sig i Skandinavien behöver inte vara orolig, men den som reser söderut, till Turkiet, Östeuropa och södra Europa ska vara uppmärksam på fästingar, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet (KI).

Signalvägar identifierade

Han leder den forskargrupp vid KI som identifierat vad som skulle kunna bli läkemedelskandidater mot Krim-Kongo, vilket Läkemedelsvärlden var först med att rapportera om. Forskarna har, via blodprover från 18 patienter som diagnostiserats med viruset, tittat på hur CCHF-viruset infekterar cellerna och hur cellerna då förändras. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga publikationen eLife.

De identifierade två signalvägar som kunde blockeras och därigenom hindra viruset från att föröka sig. Forskarna hoppas att fynden ska leda till att både vaccin och läkemedelsbehandlingar mot sjukdomen kan tas fram. Inom kort ska studier på djur påbörjas.

I bästa fall kan vi ha ett vaccin inom två till tre år. Antiviralt läkemedel kan dröja fem till sju år, säger Ali Mirazimi.

Annons

Annons

Flera smittvägar

Förutom via fästingbett kan smittan även överföras via infekterat blod och vävnad från djur vid slakt samt mellan människor i vårdmiljö. Symtomen är feber, muskelvärk, huvudvärk, magont, ledsmärtor och kräkningar. Efter dessa symtom kan också blödningar från hud och kroppsöppningar förekomma.

Turkiet har rapporterat det högsta antalet laboratoriebekräftade CCHF-fall och är ett av de värst drabbade länderna i världen. Sedan smittan första gången identifierades år 2002 fram till slutet av 2019 har totalt 11 780 bekräftade fall rapporterats med en dödlighet på 4,7 procent.

Att fästingarna nu finns i fler än 40 länder och att CCHF-utbrott blivit vanligare under senare år visar, enligt forskarna, på behovet av en strängare övervakning av virusutbredningen.

En av orsakerna bakom den ökande spridningen tros vara den globala uppvärmningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.