A-
A+

Fattigaste pensionären får största höjningen

Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten. Arkivbild.
EkonomiTT

De med lägst pension får störst höjning nästa år. Garantipensionen räknas upp med inflationen, men den allmänna pension höjs i takt med lönerna.

De flesta pensionärer får nästa år mellan 500 och 1 090 kronor mer i plånboken.

Annons

Annons

Pensionerna höjs 2023, men höjningen blir olika stor beroende på varifrån i pensionssystemet som pensionen kommer.

Garantipensionen och förmånsbestämd tjänstepension styrs av prisbasbeloppet, som är kopplat till inflationen. Där blir höjningen 8,7 procent, säger Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Allmän pension följer löneutvecklingen

Allmän pension räknas däremot upp med det så kallade följsamhetsindexet, som är kopplat till löneutvecklingen. De allmänna pensionerna räknas därmed upp med 3 procent.

Därför höjs grundskyddet mer än den inkomstgrundade pensionen.

Många som har premiepension har dock fått se sitt pensionskapital minska i år. Det beror på att det har gått så dåligt på börsen. Premiepensionen är den del som man själv får placera, och många har satt pengarna i aktierelaterade placeringar.

Allt detta gör att det ännu inte går att säga exakt hur var och ens pension kommer att bli nästa år. Pensionsmyndigheten räknar med att de allra flesta, åtta av tio, får höjningar av den totala pensionen med mellan 500 och 1 090 kronor efter skatt per månad 2023. Men det finns alltså stora variationer.

Från den 1 januari kan man själv logga in med e-legitimation på vår hemsida och se hur den egna pensionen blir. I mitten av januari skickar vi ut brev, säger Agneta Claesson.

Annons

Annons

Fler får garantipension

Pensionsmyndigheten kan dock se att betydligt fler kommer att få del av det så kallade grundskyddet nästa år.

Av totalt cirka 2,3 miljoner pensionärer är det bara 889 000 som inte får del av grundskyddet 2023, mot drygt en miljon i år. Det beror på att gränsen har räknats upp från 14 649 kronor i månaden i allmän pension till 16 177 kronor per månad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.