-
+

Fauci: Trump gjorde förfärliga saker

USA:s tidigare president Donald Trump lyssnar medan landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci talar under en presskonferens i Vita huset i april i fjol.
USA:s tidigare president Donald Trump lyssnar medan landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci talar under en presskonferens i Vita huset i april i fjol.
USATT

Påhopp, osanningar och brist på ledarskap.

USA:s smittskyddschef Anthony Fauci berättar i en ny intervju om svårigheterna att bekämpa en pandemi under Donald Trumps styre.

Annons

Annons

Jag försökte basera vår strategi på vetenskap, men presidenten lade lika mycket vikt vid anekdotiska saker som visade sig inte stämma, som han lade vid vad vetenskapsmän som jag själv sade, säger Fauci till The Telegraph.
Det skapade onödiga och olustiga konflikter där jag i princip var tvungen att korrigera det som han sade, och därmed hamna i konflikt med hans folk.

Fauci hamnade vid flera tillfällen på kollisionskurs med den förre presidenten, som upprepade gånger spelade ner allvaret med pandemin och motsatte sig striktare restriktioner.

Hot och hat

Fauci började efter ett tag stängas ute från Vita husets briefar sedan han flera gånger motsagt Trumps påståenden.

När det stod klart att jag, för att värna min integritet och för att få fram rätt budskap, var tvungen att offentligen säga emot honom så gjorde han saker – eller tillät saker att ske – som var förfärliga, säger Fauci i intervjun med The Telegraph.

Som exempel nämner han en artikel från Vita husets rådgivare Peter Navarro där Faucis agerande svartmålades, och ett pressmeddelande från Vita huset med en lång lista över påstådda misstag begångna av smittskyddschefen.

Trump gick även personligen till attack mot Fauci på Twitter och presskonferenser. Smittskyddschefen säger att det bidrog till att göra honom till en måltavla för extremhögerns hat.

Till den grad att jag fortfarande behöver ha skydd av beväpnade poliser hela tiden, säger Fauci, och berättar att hoten även riktats mot hans familj.

Annons

Annons

"Gudskelov!"

Under de sista två månaderna av Trumps styre tappade presidenten nästan helt intresset för pandemibekämpning, hävdar Fauci.

Vi (smittskyddsexperterna) försökte, men vi fick agera nästan helt själva, i meningen att det saknades riktning, säger Fauci, som dock understryker att samarbetet med vicepresidenten Mike Pence fungerade bättre.

Smittskyddsexperten beskriver det som en lättnad att arbeta under den nye presidenten Joe Biden, som lovat att sätta vetenskapen i främsta rummet.

Då kände jag: Gudskelov! säger Fauci.

Den bild han målar upp delades förstås inte av den förra regeringen.

Det dåvarande Vita huset lyfte i oktober fram att Trumps styre "genom beslutsamma åtgärder satt forskare och sjukvårdsexperter inom akademin, näringslivet och regeringen i arbete med att sätta sig in i, behandla och besegra sjukdomen".

Trump har även lyft fram det snabba framtagandet av vaccin i USA som en framgång för sin regering.

USA har noterat närmare en halv miljon döda i covid-19, vilket utgör 20 procent av de registrerade dödsfallen i världen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss